Ben de Groen (61) moet even nadenken over de vraag of hij gelukkig is.
‘Ja, ik ben zielsgelukkig. En dat wordt door een groot deel bepaald doordat ik andere mensen kan helpen. Nederland klaagt altijd, maar er zijn ook leuke dingen in het leven. Daarom ben ik naast mijn werk vrijwilliger bij buurthuis Het Brandtweer in Koog aan de Zaan. Mensen die minder bedeeld zijn en mensen die niet achter de geraniums hoeven te blijven zitten, krijgen we binnen in het buurthuis voor een kopje koffie, de haak-in of om een partijtje te sjoelen.
Hoe bereik je eenzame mensen?
Met een folder bereik je deze doelgroep niet, want als mensen eenzaam of geïsoleerd zijn, dan is er veel meer nodig. Wanneer mensen bijvoorbeeld een keer binnenwandelen bij een rommelmarkt dan ga ik het gesprek met ze aan. Ik ga dan niet over het probleem praten, maar over wat iemand gelukkig maakt. Er zit altijd een verhaal achter waarom mensen alleen zijn, waarom ze niet over straat durven of geen contact maken.
Een luisterend oor is zo belangrijk, waarbij je niet over je eigen ervaringen moet gaan vertellen.
Hoe raak je in gesprek met eenzame mensen?
We hadden hier een man die altijd over de oorlog sprak, hij had zijn hele werkzame leven bij Artillerie Inrichting/Eurometaal gewerkt. Het was moeilijk voor hem om in gesprek te raken met anderen. Tot ik ontdekte dat het bij hem niet zozeer over de munitie ging maar om het rekenkundig model dat hij gebruikte. Hij was zo blij dat iemand het begreep en zijn verhaal kwijt kon. Daarna kwamen er veel meer verhalen, gelukkige verhalen. Het is belangrijk om zaken om te draaien zodat ze ook weer de leuke dingen die ze hebben mee gemaakt gaan vertellen. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel eerst hun verdriet verwerken.
Hier komt ook een vrouw die al twaalf jaar elke dag naar haar man gaat die in een verzorgingstehuis woont. Als ze hier komt sjoelen of een gezellige avond bijwoont dan vergeet ze dat even. We maken altijd lol. Het blije gelukkige komt dan weer even boven en dat is heel belangrijk.
Een dag niet lachen, dat is niet goed.
Onze oudste bezoeker is 102 en hij komt nog op de fiets. Hij heeft een vriendin van 80. Samen komen ze regelmatig eten. Ze zijn dolgelukkig als het kroketje en het glaasje wijn op tafel komt.
Dat kan toch niet mooier, dat maakt je toch gelukkig?
Mensen vereenzamen en communiceren steeds minder
Jongeren kunnen bijna geen gewoon gesprek meer met elkaar voeren. Mijn zoon maakt computergames en brengt samen met zijn vrienden veel tijd door achter de computer. Laatst waren ze een week mee naar de camping. Zo mochten geen mobiel en laptop mee. Na een week waren ze heel ontspannen en anders. Dan ontstaat er een betere band en gaan ze meer samenwerken.
Ik heb een Snoek (Citroen DS) van 42 jaar oud. Als ik daar aan sleutel of rondrijd dan heb je altijd een gesprek, omdat mensen het prachtig vinden dat deze nog rijdt. De Snoek heb ik van mijn beste vriend gekregen. Hij had een agressieve vorm van kanker. Op zijn sterfbed zei hij: ‘Ik ga gelukkig dood als jij met de auto gaat rijden.’ Dat was droevig maar ook een gelukkig verhaal. We hebben mooi afscheid van elkaar genomen van een verschrikkelijk mooie vriendschap. Richard is er voor mijn gevoel altijd bij als ik in de auto rijd. Dat is een vorm van geluk.
Je moet emotie kunnen tonen, ook kunnen huilen als het moet. Zo verwerk je verdriet.
Communiceren betekent echt luisteren
Ben de Groen werkt vijf dagen bij een machinefabriek. ‘Daar doe ik eigenlijk hetzelfde als bij het vrijwilligerswerk bij Het Brandtweer. De baas van de fabriek had het heel erg druk en kon daardoor nauwelijks met zijn werknemers praten. Ik neem de tijd om stil te staan en echt te luisteren. Daardoor is het bedrijf veranderd. De mensen staan nu voor je klaar en gaan beter met elkaar om. Ik geef ze de tijd om zichzelf te uiten, de oplossing van hun probleem weten ze zelf al, ik help ze daar alleen bij door te vragen hoe ze het kunnen aanpakken. Dit wordt gewaardeerd, zo krijg ik regelmatig berichtjes en kaarten.
We doen het goed, we gaan leuk met elkaar om.
Belangrijk om veel van het leven te maken
Ook in zijn privéleven is Ben gelukkig. ‘Ik woon bij Jolanda, zij werkt ook als vrijwilliger in Het Brandtweer. Op vrijdagmiddag kom ik vroeg thuis en dan heeft zij de tas al klaarstaan zodat we vroeg in de middag op onze camping bij Heerde aankomen. We rijden daar heen met oude snoek. De mensen zitten daar al op ons te wachten met een speciaal biertje. We vertellen elkaar dan de leuke dingen over de afgelopen week. We liggen vaak dubbel van het lachen en dan valt alles van je af. Ik vind het belangrijk om veel van het leven te maken. Ik hou niet van een saai leven. Zo gaan we op de camping regelmatig varen of ik ga met de eigenaar naar de TT races. Dat zorgt voor ontspanning.’
Meer weten over Ben de Groen zijn vrijwilligerswerk bij Het Brandtweer? Lees dan ook het Zaanse Verhaal.
Wat is Gelukkig Zaans?
Wat is het verhaal achter Reizend geluk/Gelukkig Zaans? Klik hier
Via Gelukkig Zaans leer je de geluksbrengers in Koog aan de Zaan kennen. We hopen door hun verhalen andere mensen te stimuleren. De geluksbrengers – Zaankanters die met een positieve insteek andere mensen blij maken – brengen we in beeld met foto’s en een video. De foto’s worden gemaakt door Ruben Timman. De portretten zijn te zien met een buitenexpositie bij de Albert Heijn in Koog aan de Zaan. Na verloop van tijd gaan ze de wijk in om in de toekomst hopelijk een vaste plek te krijgen in het Museum of Humanity. Bekijk de foto’s van de opening van de buitenexpo. En lees de berichten in de krant over ons project.
Geluk is D.O.M.
De Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees is onze inspirator met ‘Geluk is D.O.M.’
Wie zijn de geluksbrengers in Koog aan de Zaan?
Geniet van de verhalen van de geluksbrengers uit Koog aan de Zaan
- Edwin Woudt: glimlach meest ontspannen uitdrukking, klik hier
- Sandra Nieuwenhuijzen: Je kunt overal een positieve swing aan geven, klik hier
- Piet Vet: Ik ben een vrolijk ei. Klik hier
- Mokhtara Bestevaar: Je thuis is waar je met mensen bent waarbij je je gelukkig voelt. Klik hier
- Rob de Cock: Geluk moet je afdwingen. Klik hier
- Lorenza Janse: Wees blij met jezelf. Klik hier
Bekijk de video’s die Steven Geldof maakte van de geluksbrengers
Wanneer ervaar je geluk? Klik hier
Wat is geluk? Klik hier
Wat is de zin van geluk? Klik hier
https://www.facebook.com/sarah.vermoolen/posts/1772464652797605