Ton van der Laan was tot eind 2021 directeur bij bouwbedrijf Van der Gragt. Eerder vertelde hij over zijn ontwikkeling bij het bouwbedrijf en duurzaam bouwen. Dit is de derde en laatste aflevering waarin Ton van der Laan vertelt hoe hij denkt over lokaal maatschappelijk bijdragen. Zeer recent is hij met pensioen gegaan.
‘Door mijn functie als directeur werd ik in 2011 gevraagd voor de Rotary Zaandam Oost. Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij waar ik in leef. De Rotary is daar een goed instrument voor. Omdat je een bedrijf achter je hebt staan, kun je ook daadwerkelijk bijdragen. Zo leveren we al vele jaren de bankjes, het podium en andere zaken die nodig zijn bij de start, pitstops en finish van [Z]aan de Wandel.
Het is een prachtig gezicht als je zo’n lange sliert mensen ziet lopen voor een goed doel.
Daar geniet ik van, het is mooi dat we dit samen doen. Via [Z]aan de Wandel werd ik betrokken bij de verbouwing van Anna’s huis, waar we ons ook graag voor inzetten. [Z]aan de Wandel zamelt geld in voor onderzoek naar borstkanker én voor Anna’s huis waar patiënten en familie van mensen die leven met kanker worden opgevangen. Dat spreekt me zeer aan. Het zijn mooie initiatieven omdat het plaatselijk is én omdat je ziet wat er met het geld gebeurt. Iedereen heeft hier mee te maken.
Wij zijn een sociaal bedrijf, onze mensen werken hier soms al 25 tot dertig jaar. Het komt voor dat een partner ziek wordt of overlijdt. Privé is heel belangrijk. Als er thuis problemen zijn, dan krijgen de werknemers de ruimte om hier aandacht aan te geven.’
Blijde ruiters
‘In 2018 werd ik gevraagd voor het bestuur van de Blijde Ruiters voor technische zaken. Het is een mooie organisatie, dus ik heb direct ja gezegd. Bij de manege bij de Jagersplas in Zaandam kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijk beperking paardrijden, zij halen daar zoveel voldoening en rust uit. Het is fantastisch om te zien dat het werkt.
Een paard heeft geen vooroordeel en brengt rust.
De mensen hebben veel persoonlijke begeleiding nodig, het is daardoor een dure aangelegenheid. Er zijn zeventig vrijwilligers, alleen de instructrices worden betaald. De Blijde Ruiters wordt ondersteund door giften. Via de Rotary proberen we geld daarvoor in te zamelen. Ik ben echt een bedelaar. Als je het goed doet met enthousiasme dan kom je binnen bij bedrijven en hun relaties. Zo kun je donaties lospeuteren. Omdat de Blijde Ruiters zoveel levensvreugde geeft aan mensen met een beperking lukt dit aardig.
Er zijn veel bedrijven met werknemers die wonen in de Zaanstreek en genieten van de mogelijkheden. Als bedrijf wil je dan toch iets terugdoen?’