‘Je inzetten voor de maatschappij is niet verkeerd. Verenigingen kunnen niet draaien zonder sportsponsoring. Wanneer je sportminded bent kun je bijdragen aan een sportclub of aan een evenement.’
Peter van Hees van Rijschool Van Hees vertelde eerder zijn verhaal hoe hij de Zaanstreek heeft zien veranderen. In het tweede en laatste deel laat hij zien hoe je met je bedrijf kunt bijdragen aan een bijzonder Zaans evenement met nationale allure.
Helaas is het evenement in september 2021 opnieuw afgelast. In september 2022 hopen ze op een extra grote bijeenkomst.
Dam tot Damloop
Cees Lansbergen las ooit over een ludieke race waarbij de deelnemers moesten proberen zo snel mogelijk van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam te komen. De Coentunnel bestond nog niet; deelnemers moesten zelf bijzondere oplossingen bedenken. Er werden speedboten en helikopters gebruikt, maar ook duikers deden mee. Toen hij bij Le Champion ging werken stelde hij voor om een hardlooprace van Amsterdam naar Zaandam te organiseren. Zijn idee werd meteen omarmd door de gemeente Zaanstad, maar het heeft nog jaren geduurd voordat de atletiekverenigingen en de gemeente Amsterdam mee wilden werken. Ze mochten het in 1985 één keer proberen van de gemeente Amsterdam. Het was direct zo’n succes met 4300 deelnemers en een veelvoud aan supporters dat ze het vaker mochten doen.
Regel jij het even?
Peter van Hees: ‘Ik woonde toen in de Prins Hendrikstraat. De eerste keer was het heel slecht weer. Tegen mijn vrouw zei ik dat ik even ging kijken op de Zuiddijk, dat was wel even leuk dacht ik. Ik ben de hele middag gebleven, zo leuk was het. Op maandagochtend bespreek je het weekeinde met je collega en ik vertelde over de hardloopwedstrijd.
“Misschien kunnen we wel wat betekenen voor de organisatie?”
Ik heb toen Cees Lansbergen opgebeld, zo ben ik er in gerold.
De eerste keer zei ik hem: “Kijk maar waar ik in pas. Ik kan van alles beschikbaar stellen. De vraag kwam toen of ik een auto had waar een tijdklok op kon. ‘Goed, dat regelen we.’ Toen werd alles nog op z’n boerenfluitjes geregeld. We bedachten samen hoe we die klok konden bevestigen. Die werd met een paar bezems opgebonden op het dak.
Cees was de man van de ideeën. “We gaan een film maken van het evenement zodat we het kunnen promoten voor de toekomst om sponsors en gemeentes enthousiast te maken. Kun jij twee motorrijders regelen zodat cameramannen met een filmcamera de lopers kunnen volgen?” Ze kwamen met grote koffers waar de camera’s met dikke kabels mee verbonden was.
De cameramannen hadden nog nooit achterop de motor gezeten, dus dat zorgde wel voor gekke capriolen.
Sindsdien zorgen wij voor de bezemwagens en tijdwagens en voor begeleiding van de pers, zowel de cameraploegen als de schrijvende pers die verslag wilden doen.
Dat is heel leuk. Ik hou van spektakel en dat er grote dingen geregeld moeten worden. Op de achtergrond speelt mee dat ik het leuk vind om de sporters te helpen. En misschien ook wel een commercieel argument, dat we met onze auto’s en motoren nog wat publiciteit meepikken. Al denk ik niet dat het echt geholpen heeft voor de rijschool.
Ik ben trots op het Zaanse en met de Dam tot Damloop promoot je de Zaanstreek, dat is heel goed. Een mooi voorbeeld is dat een instructeur op vakantie in Frankrijk iemand in Gouda tegenkwam. Die herkende zijn auto van de Dam tot Damloop.’
De kick van het samendoen
‘Jammer genoeg ging de Dam tot Damloop in 2020 en in 2021 niet door. In 2022 zijn we zeker weer van de partij. Dat is zo’n kick ieder jaar omdat het zo’n professionele organisatie is en alles bijna automatisch goed verloopt. We zijn onderdeel van een grote familie, want ieder jaar kom je weer de vaste club sponsors en vrijwilligers tegen. De vrijwilligers die bij ons de waterpost bemensen komen vaak al een avond eerder en zetten dan hun caravan bij het bedrijf neer. Dan gaan we samen barbecueën.
Als je elkaar twee jaar niet hebt gezien, dan is het heel mooi om elkaar weer te ontmoeten.
Dat geeft toch een soort verbroedering.’
Meer informatie over de Dam tot Damloop vind je via deze link.