‘Ons vee heeft een goed leven, we zorgen er goed voor. Zeer extensieve veehouderij in het Zaanse veenweidegebied levert superkwaliteit vlees op.’
Bij de biologische boerderij in Westzaan wordt Beka vlees verkocht tegen een eerlijke prijs.
Ondernemer en boer Walter Benecke: ‘Toen ik vier was, wist ik al dat ik boer wilde worden. Ik was alleen in de verkeerde wieg geboren, mijn ouders hadden geen boerderij. Mijn oom en tante wel. Vanwege het melkquotum in de jaren tachtig werd het steeds lastiger om boer te worden, zeker als je de boerderij niet van je ouders overneemt. Toen ik een jaar of 23/24 was ben ik de aannemerij ingegaan en heb onder meer een succesvol waterbouwbedrijf opgezet.
In 2011 kreeg ik de kans om de boerderij in Westzaan van mijn oom en tante te kopen. We begonnen met zes kalfjes. Dit was zo mooi, dat deden we niet voor de handel. We aten het vlees zelf met vrienden en kennissen. Dat breidde uit. Als vleesveebedrijf startten we met de slacht van twee koeien per jaar, dit zijn er nu vijftien tot zestien.’
We zijn nu een klein maar professioneel bedrijf met een boodschap.’
Korte cirkel
Els Benecke: ‘We houden sterke, gezonde koeien: een kruising van Belgisch Witblauw met Piemonthese. Het fokken van de koeien gebeurt op de boerderij zelf. We plannen het zo dat de kalfjes in de stalperiode worden geboren en daarna in de lente met hun moeder de wei in gaan. De kalfjes worden drie tot vier maanden door hun moeder gezoogd. We halen geen vee van buiten en er gaat zo min mogelijk vee voor de handel van het erf. Iedere maand gaat er minimaal een koe naar het slachthuis en komt verpakt en gevacumeerd terug. Klanten komen vaak voor de burgers, gehakt, steaks en ribeye, maar er is veel meer. Letterlijk alle onderdelen van de koe kunnen we leveren. We willen de Zaanse consument laten proeven dat je dichtbij fantastisch lokaal vlees kunt kopen.’
We gaan verantwoord met de dieren om. De zorg voor de natuur en de dieren is voor ons erg belangrijk.
Koeien doen het natuurbeheer
Walter Benecke: ‘Een groot deel van de grond in de polder Westzaan heeft de status van Natura 2000. De hoofdfunctie van de grond is behoud van de natuur voor de weidevogels en overige flora en fauna. Voor half juni wordt hier niet gemaaid zodat de weidevogels hun eieren kunnen uitbroeden en hun kuikens kunnen grootbrengen. Koeien zijn hier de natuurbeheerders, ze grazen hier om het de polder te onderhouden. Dankzij de subsidieregeling voor natuurbeheer is het voor ons als boer goedkope grond en kan het net uit. Zo kunnen we goedkoop en eenvoudig een vleesveebedrijf runnen. Het blijft wel sappelen. Wanneer het vlees naar de groothandel zou gaan, is het niet meer rendabel.’
Voorbeeldbedrijf extensief biologisch boeren
‘De koeien en kalveren staan in de winter in een ruime open strostal waar ze vrij kunnen rondlopen Het hooi, een mengsel van gras en kruiden, komt van eigen land. Je ruikt hier geen ammoniak. De urine wordt direct opgenomen in het stro. Omdat ze ruwvoer uit het veld krijgen levert dit een gezonde stromest op.
Er graast gemiddeld nog geen één koe per hectare grond, dat is extreem extensief. We hebben eigenlijk tekort aan mest om de grond niet te laten verarmen.
De dieren lopen het grootste deel van het jaar in het land en staan alleen winterdag op stal. Voordat ze naar de slacht gaan, worden ze drie maanden afgemest met extra biologisch krachtvoer.’
Verkoop op de boerderij
‘Iedere maand gaan er een tot twee koeien naar de slacht om vervolgens in onze winkel bij de boerderij verkocht te worden. Mensen vinden extensieve veehouderij mooi, maar daar hangt natuurlijk ook een prijs aan. Wanneer je ons vlees verkoopt via de supermarkt, dan wordt het veel te duur. Door klanten direct bij ons in de winkel te laten kopen, haal je de tussenhandel eruit en krijg je heel mooi vlees tegen een eerlijke prijs.’
Goede balans
‘Bij zowel ons bedrijf als bij het natuurbeheer gaat het om het zoeken en vasthouden van de juiste balans. We werken graag samen met horeca, maar dan wel met ondernemers die snappen hoe het werkt. Een koe levert gehakt, entrecote, biefstuk, braadlappen. Wanneer je als horecaondernemer alleen veel biefstuk wil, dan blijft er veel ander vlees over. Dan zou je meer koeien gaan slachten waarbij er veel niet wordt verkocht. We werken daarom graag samen met restaurant JongWijs in Westzaan en de Waterraaf in Nauerna. De kok Sylvester van Westrop gebruikt dan het vlees wat bij ons beschikbaar is. Dat past ook goed bij hun filosofie om duurzaam en lokaal in te kopen en te koken.’
Het is de kunst om samen met elkaar de balans te vinden. En om samen leuke dingen te doen.
Samen in een veenweidegebied
Dit veld is een prachtig pareltje in de Zaanstreek.
In het veenweidegebied hebben boeren en natuurbeschermers allerlei belangen. Regelmatig zitten ze samen om de tafel. ‘Dat je je samen inzet voor het behoud van dit natuurgebied is hartstikke goed. Je hebt veehouders nodig om het natuurgebied te beheren.’
Lees ook het artikel ‘Ongeschonden behoud van Westzijderveld.’
Winkel JJ. Allanstraat 350A Westzaan
vrijdag 14 tot 17 uur
Zaterdag 9 tot 14 uur
www.bekavlees.nl