HET(ty) gaat door!

Mijn kracht is de verbinding maken met mensen en tussen mensen. Dat vind ik heel leuk. De afgelopen jaren heb ik zoveel lieve, bijzondere en interessante mensen ontmoet. Daar word ik heel blij van.

Hetty Rappard startte elf jaar geleden HET aan de Stationsstraat in Zaandam.
Zomer 2023 stopt Hetty ermee vanwege haar pensioen. Ze hoopt dat de populaire kwaliteitszaak in tweedehandskleding wordt overgenomen. De markt voor tweedehands is groeiende, dus het is een mooie kans voor een ondernemer met interesse in duurzaamheid.

Hoe het begon

Hetty blikt terug: ‘Ik was mijn baan als informatiespecialist kwijt na een reorganisatie en had een jaar de tijd om te bedenken wat ik ging doen. Regelmatig ging ik daarvoor naar mijn werk met een knoop in mijn maag, dus ik wilde de laatste tien jaar voor mijn pensioen iets doen waar ik blij van word en hopelijk andere mensen ook.

Ik kocht altijd graag tweedehands, vanwege het duurzaamheidsaspect. maar ook omdat ik graag mooie kleren draag, die niet doorsnee zijn. Met kledingketens heb ik niets.

Sinds 1981 woon ik in Zaandam – ik kom uit Nijmegen – en hier was geen tweedehandskledingwinkel. Er was dus een gat in de markt in Zaandam en dat wilde ik vullen. Ik sprong in het diepe. Mensen om me heen vroegen zich wel af hoe dat zou gaan. Maar ik heb altijd de innerlijke overtuiging gehad dat het goed zou komen. Natuurlijk zijn er wel eens periodes geweest waarin je twijfelde over welke beslissing je moest nemen.

Het is altijd goed gekomen, ik denk dat ik een engeltje op mijn schouder heb.’

Drie locaties

‘Het eerste pand aan de Stationsstraat was een geschenk uit de hemel met een heel aardige huurbaas. Hij vroeg weinig huur zodat ik de winkel kon opzetten. De winkel werd bekender, maar het was wel de enige winkel in de straat. De huisbaas van een locatie aan de Westzijde benaderde mij, zo verhuisde ik na 4,5 jaar op een organische manier naar het tweede pand. Daar heb ik ook een kleine vijf jaar gezeten. De huisbaas wilde toen het contract verlengen met vijf in plaats van een jaar. Vijf jaar was voor mij te lang. Ga ik stoppen of ga ik het toch nog ergens anders proberen? En zo kwam ik bij de tweede locatie op de Westzijde. Hier heb ik ook een heel fijne huisbaas die meedenkt. Ik heb altijd zoveel fijne mensen om me heen die heel plotseling op mijn pad komen en allemaal dingen voor me doen.

Door hen voel ik me echt gezegend.’

Kwaliteit en bijzonder

‘In de loop der tijd ben ik wel steeds kritischer geworden bij de inname van kleding. Ik ga zelf ook op zoek naar mooie en bijzondere items, soms koop ik ook nieuwe unieke kleding in. Voorwaarde is dat het bijzonder en kwalitatief hoogwaardig moet zijn en voor ieder wat wils. In de winkel krijg ik soms jonge klanten die ook iets uitzoeken voor hun oma en andersom. Verschillende generaties komen hier. Dat vind ik heel leuk, en ook dat steeds meer mannen hier kleding komen brengen en kopen.

Er hangt wel eens kleding van topmerken, maar dat werkt niet zo goed in Zaanstad. Een tweedehands jas van een topmerk kun je hier nog wel verkopen voor een kleine 200 euro, maar hoger gaat hier niet lukken. Wel hebben we veel kleding van een bovengemiddeld hoger segment.’

Duurzaamheid

‘In de loop der jaren is er veel veranderd. De reguliere merken worden aangesproken dat ze duurzamer moeten produceren. En er zijn nu echt duurzame merken op de markt. Het taboe op tweedehands is er bijna niet meer. Zo komen er nu klanten in de winkel die je vroeger hier niet zou tegenkomen. Dat komt omdat ik steeds meer kwaliteitsmerken verkoop, mensen zien dat een heel duur pakje bij mij betaalbaar is en er nog steeds heel goed uitziet. Waarom zou je dat dan niet voor een lagere prijs kopen?

Vinted heeft ook een grote bijdrage geleverd aan het imago van tweedehandskleding. Van klanten hoor ik vaak dat ze het fijn vinden dat je bij mij in de winkel het kunt voelen en passen.

De vraag naar tweedehandskleding neemt toe.

Door nieuwe inwoners en klanten uit de regio die speciaal naar Zaandam komen, omdat ik relatief veel divers aanbod heb voor een aantrekkelijke prijs.’

Vrijwilligers

‘Zonder de vrijwilligers had ik het niet gered. We werken al vele jaren met een vast team. We kunnen goed met elkaar overweg, het voelt als familie. De verschillende persoonlijkheden vullen elkaar goed aan. Zo ben ik een chaoot, maar ook creatief, en iemand anders vult dat weer aan.

Het is hier altijd gezellig, HET heeft ook echt een sociale functie. Dat zal ik missen.’

HET gaat door

‘Ik hoop dat HET wordt overgenomen, dat het doorgaat. Helaas is de koop laatst op het laatste moment niet doorgegaan, nu hoop ik op een nieuwe koper. Het is goed en mooi geweest, ik heb veel meegemaakt. Ik ben ook wel een beetje trots en dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Het staat of valt met de mensen om je heen en met de klanten. Soms zijn er ook wel eens mensen afgehaakt omdat ik een rommelkont ben. De afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd. Klanten zullen herkennen dat ik geen geboren zakenvrouw ben, dat is niet altijd handig, maar zo doe ik dat. Er komt zoveel administratie bij, ook via de email en website, mensen denken wel eens ‘wat een chaoot. Als ik niet op tijd reageer of iets niet kan vinden, dan maak ik het altijd weer goed. Mensen vergeven mij ook veel.

Ik ben trots en heel blij dat ik dit heb gedaan. Dit kan ik en vind ik fijn, het contact met mensen en klanten.

Mensen een fijn gevoel geven als ze weggaan, omdat ze iets hebben gekocht of een luisterend oor hebben gevonden.’

Pensioen

‘Wanneer er een nieuwe koper is, dan zie ik wel wat er op mijn pad komt. In de tuin staat een huisje, dat ga ik opruimen zodat ik in het atelier kan schilderen. Daarnaast wil ik meer gaan fotograferen, houtbewerken lijkt me ook heel leuk. Ik wil musea bezoeken en misschien een taal leren. Vrijwilligerswerk bij een zorgcentrum of bij vluchtelingen lijkt me ook wel wat, iets maatschappelijks. ‘

Ken jij iemand die interesse heeft om HET over te nemen? Klik hier.