Saenz: Samen verduurzamen pakt altijd beter uit

We hebben maar 1 aarde. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. We hebben een klimaatcrisis. Wie dat ontkent, ligt onder een steen.

Een oud huis verduurzamen kan

Milda Mooi en haar man Rik wonen in een oud huis uit 1929 aan het Sluispad in Wormerveer. ‘We wilden van het gas af en minder energie gebruiken. Het voelde niet goed dat als wij hier de verwarming hoger zetten, ze in Groningen bij wijze van spreken in hun bed liggen te schudden vanwege aardbevingsgevaar.  In 2015 zijn we begonnen. Marjan Minnesma van Urgenda is een kennis van ons. Ze zocht oude huizen om te verduurzamen om te laten zien dat ook in oudere huizen veel mogelijk is. Ons huis zou een voorbeeld zijn bij de Dag van de Duurzaamheid.’

In een dag was de spouwisolatie aangebracht zodat er geen energie lekt. Dat is een essentieel onderdeel van de te nemen maatregelen.

‘We hadden al zonnepanelen, dat werden er veel meer. Zo liggen er nu 32 op het dak. Op het dak hebben we een warmtepomp en in de aanbouw een buffervat. Al doende leert men. Zo is achteraf gezien ons boilervat te groot. We hebben ook ervaren dat het veel beter is om de verwarming op een constantere temperatuur te houden. Het duurt ongeveer een half uur voordat het een graad warmer wordt. In huis hebben we vloerverwarming. In de hal zorgt een infraroodpaneel voor warmte als dat nodig is. In de keuken en de douche hebben we een instantheater zodat we direct warm water hebben.

Al deze maatregelen waren in een week voor elkaar. We hebben nu een lage energierekening.

Mensen denken vaak dat het heel veel geld kost. Maar er is veel mogelijk, je kunt bijvoorbeeld ook een lening of subsidie aanvragen wanneer je meerdere duurzaamheidsmaatregelen doorvoert. Het is een investering die je terugverdient, omdat je geen gas en minder energie (i.v.m. opwek) gebruikt enje dus een lagere energierekening hebt.

Het moeilijkste was om de gasaansluiting af te sluiten, want dat wilde de leverancier niet.

Het is heel interessant om te zien wat er mogelijk is en daar een plan voor te maken. Het geeft veel inzicht. Het is mogelijk bij elk huis, het is wel maatwerk. Soms kunnen er geen zonnepalen worden geplaatst. Dan zou je kunnen deelnemen via de ZEK waarbij je investeert in zonnepanelen op andere gebouwen.

Werken dichtbij huis

Eerder werkte ik op het bedrijventerrein Molletjesveer en ging met de fiets naar mijn werk. Toen het bedrijf ging verhuizen naar Sassenheim was ik twee uur onderweg met de auto. Dat wilde ik niet meer. Ik werd benaderd door Tom Grootjen die actief is voor de lokale energie coöperatie SAENZ. Sinds 2018 werken wij samen als team voor de leden van SAENZ.

Ontzorgen op duurzaamheidsvraagstukken

Bedrijven komen met vragen. Wij gaan naar de bedrijven toe of ze komen letterlijk bij mij aan de keukentafel om te bespreken wat er mogelijk is. We hebben kantoor aan huis.

De energie coöperatie is van, voor en door ondernemers in de Zaanstreek. Het is gestart op het bedrijventerrein van Molletjesveer en Noorderveld in Wormerveer. Op elk industrieterrein zijn ze bezig met drie pijlers: duurzaamheid, mobiliteit en veiligheid. Omdat er bij duurzaamheid veel komt kijken, is daar een aparte coöperatie voor opgericht. De eerste jaren kocht de coöperatie voor alle bedrijven gezamenlijk groene stroom in tegen een gunstig tarief. SAENZ heeft op verzoek van haar leden de activiteiten uitgebreid naar andere duurzaamheidsmaatregelen.

Zo zijn er inmiddels ruim 30.000 zonnepanelen en ruim 30 laadpalen geplaatst bij de bedrijven. Dat doen we niet zelf. Wij zitten naast de ondernemer om ze te ontzorgen Wat willen ze en wat is er mogelijk? Zijn er subsidies beschikbaar? Je moet een plan maken dat bij het eigen gebruik past, je moet bij pv installaties ook aan de verzekering en dakconstructie denken om de juiste beslissing te nemen.

Kantoor aan huis

De leveringszekerheid van stroom staat onder druk. Het net is overbelast en nieuwe bedrijven krijgen geen toegang tot capaciteit en dat maakt uitbreiding ook heel moeilijk. Tegelijkertijd weten we dat bedrijven vaak een beperkte tijd de maximale capaciteit gebruiken, er wordt dus veel energie niet gebruikt van het gecontracteerde vermogen. In opdracht van de leden hebben studenten onderzoek gedaan. Is het mogelijk dat bedrijven lokaal de energie verdelen omdat de piek- en daluren vaak verschillend zijn? En zou het mogelijk zijn om de overtollige energie in de avond en het weekend te delen met de woonwijk die hier gaat komen?

Het idee is een lokale energiegemeenschap. Dit zou de oplossing moeten zijn. Lokale opwek lokaal verdelen, dus wat de één over heeft beschikbaar stellen aan de buren. Dat is nog niet zo simpel. Liander kan hier volgens de wet nog niet mee akkoord gaan. We starten nu een onderzoeksproject DOEN-2. Hoe we efficiënt onderling de verbruiken en teruglevering zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen, zodat we onder het gecontracteerd vermogen blijven. In de toekomst aangevuld met een batterij om de pieken te vermijden. Een buurtbatterij, die gezamenlijk ingezet kan worden. Want netcongestie is een probleem die je alleen in gezamenlijkheid op kan lossen. Daarvoor moeten de bedrijven zich verenigen, want samen sta je sterker.’

Zie ook het artikel over Marjan Minnesma/Urgenda en ZEK.

We kunnen klimaatopwarming nog tegengaan, maar doen het niet.

Afscheid van Thecla bij de ZEK