Zaanse gast: Frank Vos ZaanPride beleven

‘Ik denk dat iedereen wel van De Zaanse Regenboog heeft gehoord.’ Frank Vos, voorzitter van de stichting De Zaanse Regenboog lacht: ‘Als ik serieus ben, dan weet ik dat dit niet het geval is.’

Speciaal voor de serie Zaanse Gast maakte Frank een nieuw verhaal ter ere van 10 jaar De Zaanse Verhalen.

Tekst: Frank Vos
Fotografie: Oscar Bodelier (foto 1 en 3), Anders Eriksson (foto 2)

Eigenlijk is een coming out absurd.

ZaanPride feest voor inclusieve en diverse samenleving

Anno 2025 wordt het voor veel mensen duidelijk dat ‘onze rechten’ niet vanzelfsprekend zijn. Rechten van trans en non binaire personen worden afgeschaft, elke dag wordt ergens op de wereld een transpersoon vermoord, huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht worden regelmatig ter discussie gesteld en dit is nog lang niet alles.

Kortom, ZaanPride is niet alleen een feest, maar ook een belangrijke stap richting een inclusieve en diverse samenleving.

Ontdek lekker wat je bent!

Frank Vos: opkomen voor onze belangen

Een baby heeft geen vooroordelen. Iedereen is gelijk.

Ik ben geboren op 26 mei 1957 in Maartensdijk, op mijn 19e ben ik naar Utrecht verhuisd. Sinds 2001 woon ik samen met mijn man Oscar Bodelier in Zaandam.

Vanaf 1977 ben ik actief in de homobeweging (tegenwoordig lhbtiqa+ of queer). Zo ben ik opgenomen in de Utrechtse Regenboog Canon  ‘Queer Utrecht Stories’ en in de ‘Walk of Fame Zaanstad’ in Wormerveer.

In 2018 heb ik de facebookpagina van het LHBT Netwerk Zaanstad in beheer genomen. Ik nam het initiatief om de Zaanse Zorgcentra bij elkaar te brengen en organiseerde de Zaanse Roze Loperdag met Evean, Zorgcirkel, Odion en Roze 50+. In 2019 kwam er meer hulp en is Stichting De Zaanse Regenboog officieel opgericht waar ik vanaf de oprichting tot 1 juli 2025 voorzitter van ben.

Zaanstad heeft lang geslapen, eind jaren 80 is het COC gestopt in Zaanstreek- Waterland.  

Zowel de homobeweging als de gemeente Zaanstad heeft bar weinig gedaan om voor onze belangen op te komen. Discriminatie.nl verzorgde wel voorlichtingen en de Paarse Vrijdag Krant verscheen sinds 2018. Met de komst van De Zaanse Regenboog is een leeg gat opgevuld. Met de Zaanse Regenboog zorgen we voor safe spaces, maar we laten ook de verscheidenheid en diversiteit van de queerbeweging zien. Een mooi voorbeeld daarvan is onze ZaanPride.

ZaanPride: diversiteit en inclusie

Je wilt een maatschappij waarbij je je kunt gedragen zonder een stempel te krijgen en in een hokje te worden geplaatst.

De Zaanse Regenboogweek is van 20 t/m 29 juni 2025. Op 28 juni komt ook Roze Zaterdag naar Zaanstad. Het thema is ‘De Zaanstreek in alle kleuren’.  Dat wordt een supermooie dag met een Roze Viering in de Vermaning, een strijdbare Zaanse Regenboogparade en na de parade prachtige grootse feesten in het Zaantheater, het Damstraatje en op De Burcht.

ZaanPride bestaat uit de Zaanse Regenboogweek, de Zaanse Regenboogparade en de aansluitende feesten. ZaanPride speelt een belangrijke rol in het bevorderen van zichtbaarheid, diversiteit en inclusie binnen de queer gemeenschap en Zaanstad. Zie ook www.dezaanseregenboog.nl/zaanpride

In de Zaanse Regenboogweek bieden we culturele, politieke en maatschappelijke organisaties een platform om in één week hun activiteiten voor gender en seksuele diversiteit te laten zien aan Zaanstad en hun boodschap van acceptatie en gelijkheid te delen met hun eigen programmering en activiteiten.

Door de zichtbaarheid van diverse identiteiten en achtergronden te vergroten, helpt ZaanPride om vooroordelen te verminderen en begrip te bevorderen. Dit is cruciaal voor het creëren van een inclusieve samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt.

Daarnaast stimuleert de samenwerking tussen verschillende organisaties vaak ook de uitwisseling van ideeën en middelen, wat leidt tot een sterkere gemeenschap. Het presenteren van seksuele- gender- en culturele diversiteit tijdens ZaanPride draagt bij aan een rijker en kleurrijker sociaal leven, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren. We werken (regelmatig) samen met gemeente Zaanstad, Oostzaan en Wormerland, vele culturele en maatschappelijke organisaties, winkeliers en de Zaanse horeca.

Stonewall Riots

De oorsprong van de Pride ligt bij o.a. de Stonewall Riots.

Op zaterdag 28 juni braken in 1969 in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. Het vooral zwarte dragqueens, sekswerkers en transgender vrouwen (remember Marsha P. Johnson and Sylvia Rivera) die terug vochten. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo’s en lesbiennes, die onder meer tot uiting kwam in de eerste Gay Pride Parade, die op 28 juni 1970 in New York werd gehouden en in Zaanstad sinds 6 jaar De Zaanse Regenboogparade welke op 28 juni 2025 samenvalt met Roze Zaterdag Zaanstad.

Meehelpen aan een sterke Zaanse Regenboog, neem dan contact met ons op via info@dezaanseregenboog.nl

https://www.dezaanseregenboog.nl/