Op Zuideinde 20 in Koog aan de Zaan komt weer leven in de brouwerij. In een mooi pandje van de kerk van de Nazarener start 19 maart een bijzonder project. Met eerlijke koffie krijgen mensen weer een kans in de maatschappij. Iedereen kan bijdragen aan dit project door de koffie te kopen, zowel particulieren als bedrijven. De kwaliteit is heel hoog en het is echt duurzame koffie waarvan de bonen zijn ingekocht bij kleine koffieboeren waar de inkoper van De Koffiefabrique elk jaar langs gaat.
Jemuel Lampe wil met een goed product sociaal maatschappelijk ondernemen. Anderhalf jaar geleden startte hij De Koffiefabrique in Koog aan de Zaan, later volgde Bakkie Leut aan de Zaan in Wormerveer. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier. Vandaag start zijn project Caffeïnedealers aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan.
Jemuel kwam ver met zijn verhaal voor de Coöperatieve Elevator pitch van Rabobank Zaanstreek. Drie aansprekende Zaankanters mochten op het podium hun verhaal vertellen. Het publiek koos dit project als tweede waardoor hij € 7.500 kan investeren.
Jemuel Lampe: ‘Uit onderzoek blijkt dat 48% van de gedetineerden, nadat ze op vrije voeten zijn, recidiveert. De groep die een vaste baan kreeg bleef wel op het goede pad. Wanneer je in de gevangenis hebt gezeten, krijg je een strafblad. Wanneer je op zoek gaat naar werk dan moet je een verklaring van goed gedrag laten zien. Dat kunnen ze niet.
Voor jongeren die een keer in aanraking zijn geweest met politie en justitie en zich tijdens hun detentie uitmuntend hebben gedragen, heb ik het project Caffeïnedealers opgezet. Zij hebben immers de grootste kans op een succesvolle terugkeer in de maatschappij. In de gevangenis van Heerhogowaard start een pilot met een koffiebranderij.
In juli gaan we echt starten in de gevangenis van Zaandam met een grote productieruimte. Hier leren streng geselecteerde jongeren het vak. Ze krijgen tien dagen theorie waarbij ze alle facetten over koffie leren. Daarna gaan ze drie maanden leren branden. Het is een heel bewerkelijk handmatig proces want elke batch is weer anders. Ze leren veel productkennis. De koffie wordt per kilo handmatig in jutezakken verpakt en dichtgenaaid. Door de code kunnen we achteraf achterhalen als de kwaliteit van de koffie niet goed genoeg is. Alles is een leerproces waar ze verantwoordelijk worden voor hun werk. Dit vergroot de kans op de arbeidsmarkt.
Zo’n dertig jongeren gaan in de gevangenis werken in vijf of zes verschillende teams.
Na hun detentie ga ik ze als een soort Gordon Ramsay drillen hoe je moet ondernemen, service verleent, hoe je producten inkoopt en hoe je het product in de markt zet. Ze krijgen onder begeleiding van vrijwilligers van de kerk de kans in De koffiefabrique op het Zuideinde 20 in Koog aan de Zaan. Als ze voldoende bagage hebben, kunnen ze doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Daarvoor heb ik al contacten zodat ze worden beoordeeld op hun capaciteiten en inzet. Er zal niet gevraagd worden naar de verklaring voor goed gedrag. Zo kunnen ze na verloop van tijd weer meedoen met sollicitaties bij werkgevers, want dan hebben ze zich al bewezen.’
Laatste nieuws
‘Het is de eerste vintage koffiewinkel in de Zaanstreek. In Amsterdam heb je er al verschillende. Alles wat je hier ziet en waar je uit drinkt, is ook te koop. Het servies en het interieur komt uit grootmoederstijd, daarom noemen we het vintage.
We serveren hier koffie, thee, broodjes en soep. Op woensdagmiddag kun je hier samen met kinderen pannenkoeken eten.
In mei hopen we het terras aan de Zaan te openen.’
De Koffiefabrique, Zuideinde 20, Koog aan de Zaan
Open: ma 12-17 uur, di t/m za 8.30- 17 uur.