Op een sportcomplex in Westzaan kun je bij Koken Eten Daten kookworkshops bijwonen. Oprichtster Astrid van der Meer: ‘We koken hier op restaurantniveau. De meeste doelgroepen hebben ons inmiddels gevonden. Meer gasten via bijvoorbeeld de Prinsenstichting, Odeon en Dynamica zie ik graag komen.’
Mensen die hier koken voelen zich trots op de gerechten die ze met elkaar hebben klaar gemaakt.
Een op de vijf groepen heeft iemand bij zich met een lichamelijke handicap, de voorzieningen zijn aangepast voor mensen met een rolstoel en een ligbed.
‘Voor mij is de uitdaging om de krachten er uit te laten komen zonder dat je er aan trekt. Dan komt het vanzelf naar buiten.’
Een vijfde van de groepen die wij hier krijgen heeft een bijzonder verhaal. Zo krijgen we bijvoorbeeld mensen van rolstoeltennis, De Zonnebloem, de G-atleten, Patiëntenzorg, Stichting MOE en De Zaanse Springplank. Zij kunnen hier voor een gereduceerd tarief met niet verkochte dagverse producten koken. Of een lunch bijwonen op woensdagmiddag die wordt klaargemaakt door leerlingen met een verstandelijke beperking van Dynamica VO.
Leerlingen vertellen hun verhaal
Britt (18 jaar): ‘Ik loop hier een heel jaar stage. We doen hier van alles. Zo heb ik bijvoorbeeld pannenkoekbeslag leren maken en goed leren wegen. We maken de gerechten klaar, ontvangen de gasten en we serveren ook. Het koken vind ik het leukste. Mijn vader is ook kok geweest, dus dat zal wel in mijn bloed zitten. Door deze stage word ik een stuk vrijer en vrolijker, het gaat ook steeds makkelijker. Laatst was ik de assistent van de juf en mocht ik met een groepje pannenkoeken bakken.’
Alex (14 jaar) straalt wanneer hij vertelt over het koken en wat hij heeft geleerd. ‘Het hoogtepunt was voor mij de koffietafel voor zestig personen van de PvdA. Dat heb ik samen met mijn broer gedaan en daar heb ik veel van geleerd.’
Dick (54 jaar) is vanaf september vrijwilliger bij Koken Eten Daten. ‘Iedere woensdagmiddag ben ik hier van 9 tot 14 uur met de leerlingen van Dynamica. Het is hartstikke leuk om hier te werken. Natuurlijk was het wel even spannend of het klikte. De ongedwongen sfeer is heel prettig. Het is belangrijk voor mij dat ik weinig druk voel en ik krijg steeds meer zelfvertrouwen. Je kunt het hier bijna niet fout doen.’
Toveren
Astrid van der Meer koppelt mensen aan elkaar. ‘Door laatjes open te zetten en de juiste vragen te stellen kun je veel bereiken. De vraag ‘Als ik kon toveren, wat zou je dan willen, levert vaak leuke informatie op. Vervolgens moeten ze zich afvragen hoe ze dat voor elkaar krijgen en wat ze daarvoor nodig hebben. Als iemand iets wil dan moet hij zelf oplossingen zoeken. ‘
No waste
Iedereen is voor mij een doelgroep. De groepen die € 27,50 per persoon (incl. drank) betalen maken het mogelijk dat de speciale groepen met een laag budget hier ook terecht kunnen. Er wordt gekookt met niet verkochte dagverse producten van Dekamarkt, waar ik gerechten voor bedenk. Ik haal de spullen op bij de supermarkt die goed bruikbaar zijn. Daar maken we vier verrassende gangen van.
Mensen moeten altijd lachen en maken grapjes om het woord daten.
Wanneer je zonder recept samen moet overleggen hoe je een gerecht moet klaarmaken, dan leer je elkaar wel kennen. We hebben hier geen wifi zodat ze iets op kunnen zoeken. We willen dat mensen overleggen wat ze samen kunnen maken met bijvoorbeeld een zoete aardappel. Het is iedere keer weer een soort magie als je mensen samen iets unieks ziet klaarmaken. Als de gasten binnen komen en de ingrediënten zien waarmee ze moeten koken dan zie je ze vaak denken dat het waarschijnlijk niets kan worden. Ik stimuleer ze om het creatief te worden en met de ingrediënten iets nieuws te doen. Ik haal ze altijd van het gebaande pad af. Zo kun je met bloemkool wel zes verschillende gerechten maken. Er zijn zoveel mogelijkheden met groente en fruit. Heb je bijvoorbeeld groente over, dan kun je daar een lekkere soep mee maken. Vanwege de strenge regelgeving wordt maximaal 20% van het vlees weg gegooid, bij ons maakt het dus ook een klein deel van de maaltijd uit. Vlees kun je ondervangen door champignons heel lekker te bakken en als je een paar spekjes aan een groentegerecht toevoegt dan krijg je wel de smaak van vlees.
Er is altijd stof om over te praten. Je ontmoet elkaar hier echt en dat is ontzettend leuk.
De grootste kracht van Koken Eten Daten is dat het mensen in positieve zin verrast. Het is zo leuk om samen met mensen te koken, zo spreek je een collega op een andere manier. In deze geautomatiseerde wereld is het erg leuk om weer ouderwets samen aardappels te schillen, het deeg te kneden en af te wassen.