‘We geloven in de kracht van creatieve kronkels. Je mag zelf bedenken wat dit voor jou betekent.’ Bas Kinsbergen en Judith Pelgrom liepen al jaren rond met het idee voor BIND. In het najaar gaan de deuren open van het voormalige transformatorhuisje op het Hembrugterrein. ‘We vullen nog niet teveel in. We willen bezoekers prikkelen zodat ze het zelf zoveel mogelijk bepalen.’
Judith Pelgrom is sociaal maatschappelijk hulpverlener, Bas Kinsbergen is grafisch vormgever of beter gezegd communicatievormgever. ‘We wilden al heel lang een plek creëren waar sociale en creatieve initiatieven bij elkaar komen. Een plek om je dromen waar te maken. Daar hadden we een pandje voor nodig. Maar je moet het veel breder zien. Het gaat niet zozeer om het pandje zelf maar om de plek waar je jezelf kunt ontwikkelen.
Zoeken naar het mooie kleine
We wonen nu zeven jaar in Zaandam en zijn altijd op zoek naar inspirerende plekken. Plekken voor creativiteit waar je een mix van culturen vindt met een diversiteit van mensen die samenwerken. De Fabriek is een ontmoetingsplaats, maar je bent er te gast. Onze droom is om een huiskamer te creëren waar je je thuis voelt en je gang kunt gaan. Heb je interesse in poëzie, muziek, film of wil je een leuk gesprek dan kun je met ons of andere mensen die er zijn er een event of activiteit van maken. We zoeken niet zozeer grote activiteiten. Het kleine kan soms veel waardevoller zijn.
Het Hembrugterrein is nog heel stil. Om bezoekers te trekken zullen we in eerste instantie wel zelf activiteiten gaan organiseren zodat de huiskamer gevuld wordt. Op termijn willen we mensen het vooral zelf laten doen, wij faciliteren dan de ruimte. Er is al een idee om hier één keer per maand te koken. We moeten nog wel een keuken maken.
Zoveel mooie kansen
Martijn van Couwenhoven kent de archivaris van Eye. Het zou mooi zijn als we hier op een rolscherm films uit het archief van het Nederlands Film Museum laten zien voor zo’n dertig mensen.
Bij ons eerste bezoek aan het Hembrugterrein zagen we direct de mogelijkheden. Zo is er een fundament van een oude fabriek dat je onder water kunt zetten met vorst. We hebben al een vergunning om daar een schaatsbaantje te openen wanneer het gaat vriezen. Even verderop zagen we kansen om buitenfilms te vertonen. De buitenbios heeft al zeven keer films vertoond waarbij we zo’n 250 tot 300 man publiek trekken.
We geloven dat als je de juiste mensen bij elkaar zet die dromen en plannen hebben het dan ook echt gebeurt. 95% van de ideeën wordt niet uitgevoerd. Wij bieden een plek om het wel te laten gebeuren.’
Je vindt BIND bij de oude ingang van het Hembrugterrein. Schuin tegenover de Yada Markets staat een oud transformatorhuisje uit de jaren dertig. ‘Van hieruit werd een immense hoeveelheid ampère verdeeld over het gehele terrein. Door het huisje werden de gebouwen met elkaar verbonden door stroom.
Kijk een fazant. Je ziet hier hazen, eksters en zelfs ijsvogels. We zullen de deuren openen en laten het ontstaan.
We betalen de eerste tien jaar een symbolische huurprijs. In ruil moeten we het pand volledig zelf ontwikkelen. Het bestond uit allemaal kleine hokjes, die muren hebben we gesloopt. We willen aan de zonkant grote schuifdeuren en aan een andere zijde een groot raam. De architect en aannemer sponsoren ons voor een groot deel.
Stichting DOEN heeft ons benaderd voor de crowdfundingactie via www.voorjebuurt.nl. We hebben veel van hen geleerd. Door met hen te praten is ons concept veel helderder geworden. 152 supporters, enthousiaste vrijwilligers en gedoneerde spullen heeft de crowdfunding opgeleverd. Het was overweldigend mooi om te ervaren dat ons project zo breed wordt gedragen.
We willen voor de realisatie van dit project zoveel mogelijk de energie van het Hembrug gebruiken. Zo leveren ondernemers van de Yada markets een tegenprestatie voor onze crowdfundingsactie. Ontwerper Dirk van der Kooij levert vier barkrukken. Zijn topdesign vormt een mooi contrast met onze tweedehandsmeubels.’
Er wordt al hard gewerkt aan de transformatie van het huisje.
Binnen de looptijd van de crowdfundingactie is bijna 102 % gefinancierd oftewel 10.169,30.
‘De ruimte gaan we verdelen in een plek waar mensen kunnen vergaderen en/of werken. In de BINDruimte kun je makkelijk binnen lopen. Voor een bakje koffie, een idee, een praatje of om in een hoekje een boek te lezen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand je stoort. Door de schuifwand open te zetten kun je beide ruimtes ook weer makkelijk met elkaar verbinden.
We hebben veel energie en zin om van BIND iets heel moois te maken.’
Meer weten of heb je ook een idee? Neem dan contact op met Bas Kinsbergen en Judith Pelgrom.