‘We hebben veel tijd in beheer van het gebouw van buurtcentrum Lorzie gestopt. We gaan nu eigenlijk pas echt starten.’In 2014 werd buurthuis De Lorzie aan het Marktplein in Wormerveer voortgezet als zelfstandig buurthuis door vrijwilligers. Secretaris Mieke Pasman en beheerder Esmeralda Egberts blikken vooruit.
Noem eens wat feiten over Buurtcentrum De Lorzie
‘Het buurtcentrum De Lorzie is 80 uur per week open. Er komen zo’n 700 tot duizend bezoekers per week. Esmeralda is de enige betaalde kracht. Zij werkt 32 uur betaald en daarnaast als vrijwilliger. We hopen daarnaast nog een parttime beheerder aan te trekken. Er zijn 45 vrijwilligers, met de vrijwilligers van het eetcafé meegerekend zijn het er meer dan 50. Samen draaien we de activiteiten.’
Hoe bekend is buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer?
‘We weten dat veel mensen het nog niet weten te vinden. De Amandelbloesem bijvoorbeeld zit midden in een woonbuurt en die doet het heel goed. Regelmatig horen we dat mensen niet weten dat er tussen de visboer en de bloemenzaak een heel groot buurthuis zit. We hebben elke week verhalen te vertellen, maar we missen een vrijwilliger voor de PR en marketing die het naar buiten brengt.’
Waar willen jullie naartoe met De Lorzie?
‘We zijn tot nu toe navelstaarderig bezig geweest. We hebben veel tijd in beheer van het gebouw gestoken. De fundering is nu gelegd. We hebben een goed bestuur en we kunnen nu gaan bouwen. We gaan eigenlijk nu pas echt starten.
We werken aan een buurthuis 3.0. De tijd van Welsaen geldt als 1.0, de verzelfstandiging als 2.0 en nu kijken we verder. We moeten borgen dat er activiteiten kunnen blijven plaatsvinden in Wormerveer.
De verantwoordelijk voor buurtcentrum De Lorzie ligt bij de vrijwilligers. We zijn ondersteund door een adviesbureau, betaald door de gemeente, om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het buurthuis. We willen toekomstbestendig zijn, dus ook als de subsidie zou stoppen waar de beheerder van wordt betaald, moeten we door kunnen. Er zijn daarbij verschillende richtingen verkend. Zo wil de gemeente graag dat we ons meer richten op jongeren. Zij maken slechts 5% uit van de bevolking van Wormerveer. Hier is geen middelbare school. Activiteiten zijn vaak gekoppeld aan scholen. We hebben geconstateerd dat het niet voor de hand ligt om bij een onbekend buurthuis te komen waar ze niet mogen roken of drinken. Jongeren hebben hun eigen hangplekken, sporten en sparen daarnaast voor festivalkaartjes.
We hebben contact met de basisschool Toermalijn. Ouders hebben gevraagd of ze hier met de kerst zowel een diner als een lunch konden organiseren. Dat was een groot succes.
Tijdens het adviestraject werd ons gevraagd waar we over vijf jaar wilden zijn. Bestuurslid John Pasman riep toen gekscherend: We willen de culturele hotspot van Zaanstad Noord worden. Ook daar hebben we onderzoek naar gedaan. Zo hebben we een inventarisatie gemaakt wat er al is. We hebben al de Vermaning waar bijvoorbeeld lezingen zijn, de Stoomhal, de Groote Weiver, de Kaasfabriek en het Pook, en in een half uur ben je in Amsterdam. Als er iemand een senioren songfestival wil organiseren, dan past dat geweldig. Maar we gaan er niet actief mee aan de slag omdat we niet de andere organisaties willen beconcurreren.
We zijn ons aan het beraden om ons in te zetten voor een groep die behoefte heeft aan gezelligheid en ontmoetingen. De ouderen komen al bij de Amandelbloesem, wij willen ons richten op de mensen tussen de 30 en 50 jaar. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden vaders en moeders. Met hulpverleners zijn we aan het kijken welke kant we op willen.’
Wat is er te beleven bij buurtcentrum de Lorzie in de toekomst?
‘Wouter Surig organiseert op 23 februari een kinderactiviteit voor bassisschoolleerlingen. Zo hopen we ook de ouders over de vloer te krijgen, die we kunnen vragen waar zij belangstelling voor hebben. Op 5 mei organiseert Wouter een talentenshow met voorrondes. Michel Schermer is dezelfde dag actief met een vrijmarkt. We nodigen ze dan allebei uit om te horen hoe ze elkaar kunnen versterken.
Het polsstokhoogspringen gaat hier voor de tweede keer plaatsvinden. Op 22 juni is de boekenmarkt. Dat valt samen met We make the city, daar gaan we ook aan meedoen.’
We willen meer naar buiten, bijvoorbeeld vragen wat de ondernemers op het plein willen. We zijn nog niet eens echt begonnen.
Lees ook het eerste deel van het verhaal over de ontwikkeling van buurthuis De Lorzie.
Het buurtcentrum De Lorzie beraadt zich op de toekomst en hoe ze de programmering kunnen afstemmen op de richting die wordt gekozen. Daar worden vrijwilligers voor gezocht die goed kunnen programmeren. Meer informatie bij het buurthuis.