In Assendelft is weinig of niets te beleven voor kleine kinderen en jongeren. Twee vriendinnen kwamen in actie en financierden met eigen geld een attractie die bezoekers uit het hele land aantrekt. De kinderboerderij laat kinderen op een aantrekkelijke manier kennismaken met dieren. ’We brengen de natuur weer heel dichtbij.’
Trudy Kok: ‘Bij De Bonte Belevenis kunnen kinderen al op jonge leeftijd een middagje ponyrijden. Dat kan bijna nergens in Nederland. Kinderen vanaf vier jaar volgen de shettenpret. Net als met paardrijden komen kinderen vanaf 6 a 7 jaar wekelijks naar de les. Spelenderwijs maken ze kennis met de pony en maken plezier met het dier.
Kinderen hebben vaak geen contact meer met de natuur en dieren. We hebben hier een kinderboerderij die weinig lijkt op andere. Bij ons lopen de dieren los rond. Zo heb je hier geitjes, lammetjes, schapen, kippen, konijnen, vogels en varkentjes. En natuurlijk zijn er katten en honden.
We zijn drie jaar geleden wel heel naïef gestart. We hebben een stuk grond gekocht van de heer Buma, waar nog voor een deel een tuinvereniging op zit. Omdat het veengrond is, moet je dat eerst afgraven en dan weer bedekken met zand. Dat is kostbaar. We hebben een terrein van twee hectare groot. Het is voorlopig nog te kostbaar om meer grond te benutten. De combinatie met de volkstuintjes vinden we ook heel leuk, want met de courgette uit de tuintjes maken wij bijvoorbeeld weer soep.
Vanaf de eerste dag was het een succes en krijgen we veel bezoekers. We combineren het met een overdekte theetuin waar de ouders lekker kunnen zitten met een kop thee en appeltaart of een goed broodje zalm. In de winter serveren we bij de houtkachel een kop erwtensoep. We krijgen veel bezoekers voor de lunch.
We vragen geen entree omdat we de drempel zo laag mogelijk willen houden. Zo kan iedereen hier terecht. We krijgen ook echt iedereen, van jong tot oud en van allerlei culturen. Iedere week komt er een gehandicapte jongen op een pony rijden en soms komen de allerkleinsten van 1,5 tot 2 jaar ook op een pony een rondje rijden, samen met hun ouders of opa of oma. Bewoners van Odeon helpen mee op de kinderboerderij. En iedere week krijgen we een vrouw met haar demente moeder en een schizofrene vrouw met haar begeleider. Zij komen hier tot rust.
Doordeweeks komen vooral mensen uit de Zaanstreek. In het weekeinde en in de vakanties zijn er ook gasten uit Amsterdam en de rest van Nederland. Ze komen hier omdat het gemoedelijk is en wat rustiger, en omdat dit een van de zeldzame plekken is waar jonge kinderen op een pony kunnen rijden.
Met een poepwedstrijd moeten kinderen raden welke drol bij welk dier hoort. In het begin vinden ze het heel vies, maar omdat ze wel willen winnen doen ze mee en vinden ze het toch leuk. Aan het einde van een pony-en paardenkampdag krijgen de kinderen dan een diploma voor de beste poepschepper of de beste paardrijdster.
In april 2014 zijn we gestart. We hebben veel verbouwd zodat het precies werd wat we in ons hoofd hadden. Zo is er een grote overdekte zandbak waar kinderen met houtblokken de mooiste creaties maken. Ze vinden dat fantastisch. Met een oude tractor en een kar kunnen de bezoekers een fantasiereisje maken naar welke bestemming dan ook. Met kinderfeestjes genieten kinderen er van om voor het eerst in hun leven een kuikentje te aaien en vast te houden. Dat hebben ze nog nooit gedaan. Eerst vinden ze het eng, maar daarna vinden ze het zo leuk. Ook om met een konijn op schoot te zitten en lammetjes de fles te geven.
De combinatie van het ponyrijden met de kinderboerderij werkt goed. Omdat veel mensen weinig te besteden hebben, zorgen we dat ze een leuke middag krijgen die niet te duur is.
We hebben dertien pony’s waar kinderen in kleine groepen les op krijgen. Er zitten maximaal vijf kinderen in een groep, we vinden het belangrijk om het kleinschalig te houden.
Kinderen leren hier weer dat geiten aaibaar zijn en dieren lief zijn en niet eng.
Er was vanaf het begin vraag naar een speeltuin, maar daar twijfelden we eerst over omdat de meeste speeltuinen heel schreeuwerig zijn. Wij gaan dat anders aanpakken. Op 1 april hopen we het nieuwe terrein te openen. Meer informatie vind je op de website.
Met de Coöperatieve elevator pitch voor Rabobank Zaanstreek koos 67% voor ons idee om een kabouter- en avonturenpad te realiseren. Wellicht kozen ze voor ons idee omdat het blijvend is en het publiek het wel kon waarderen dat we alles zelf hebben gefinancierd. We werken zes dagen per week en hebben er nog geen salaris uit kunnen halen. Met de € 40.000 van Rabobank kunnen we een stuk terrein inrichten met speeltoestellen. Dat geld is zo weer op want we willen alleen goede toestellen. We hopen 1 april het terrein van zo’n 20 bij 15 meter te hebben ingericht. We zoeken avontuurlijke speeltoestellen waarbij we een soort jungle creëren. Het moeten natuurlijk wel gekeurde gecertificeerde toestellen zijn, want dat is belangrijk voor de kinderen en verzekeringtechnisch een voorwaarde.