De Doorbraak voor en door de buurt

Op 19 oktober 2024 is buurthuis De Doorbraak in Zaandam officieel heropend. Gerda, Betty en Nanda zetten het buurthuis met frisse energie en veel optimisme voort.

Voorzitter Gerda: ‘Ik woon al heel lang om de hoek bij het buurthuis. Mijn zus Nanda is hier ook al heel lang actief als vrijwilliger. En met Betty ben ik al 56 jaar bevriend.’

Samen zetten ze hun schouders eronder. Hulp van nieuwe vrijwilligers is wel zeer welkom. Gerda: ‘Ik snap niet dat ik het eerder combineerde met mijn betaalde werk. Het is druk met alles wat erbij komt kijken.’

Hoe de doorbraak begon

Nanda vertelt graag over de oorsprong van het buurthuis: ‘Daarvoor moeten we terug in de tijd. Zo’n 50 jaar geleden moest de Transvaalbuurt op de schop. In de jaren zeventig werden er huizen gerenoveerd en gesloopt. Soms konden mensen terugkeren in de nieuwbouw aan de overkant van de straat. In die tijd stond er op de hoek van de Prinsenstraat nog een huisje van olieboer Ernst. Dit stond leeg. Omdat buurtbewoners informatie wilden over de aanpak van de wijk, konden ze hier naar binnen om te horen over wat er ging gebeuren.

De Transvaalbuurt is altijd een arbeiderswijk geweest. Hier moet je niet met hoogdravende taal aan komen, wel met duidelijke informatie.

Omdat er veel kinderen in de wijk woonden, kwam er een peuterspeelzaal. Er was een knutselmiddag voor de jeugd die werd gegeven door een buurtbewoner die goed kon figuurzagen, en er waren filmmiddagen met super 8 film. Op het gebied van de oude groenteveiling was een grasveld waar met het steenafval een walvis was gemaakt met een uitkijktoren. Vanaf het begin af aan is het een buurthuis voor en door de buurt geweest.

Er is altijd voor gekozen om zelfstandig te zijn en geen subsidie aan te vragen. Dat houden we ook graag zo.’

Feest en een doorbraak

‘Toen alle werkzaamheden in de buurt waren afgerond, was er een heel groot buurtfeest. Met optredens en fanfare, sport. Gerda en Betty liepen ook mee met een stok met de majorette.

Nadat het huisje weg moest kwam er een houten keet. De hele buurt hielp mee. De volgende fase was een stenen pand. Dit was mogelijk door onder meer een gift van Jan Ydenberg, die ooit in de buurt woonde en naar Canada was geëmigreerd en miljonair was geworden. Uit dank is de naam Buurthuis Transvaal toen veranderd in de Doorbraak, waarbij verwezen werd naar het water De Braak dat hier vroeger was. Het was letterlijk een doorbraak. In het logo zie je daarom de maple leaf terug van de Canadese vlag.

Tijdens corona liepen de activiteiten terug. Veel vrijwilligers die op leeftijd zijn, trokken zich terug. De bingo, de klaverjasclub, het koor de Golden Pennies en de VVE’s bleven.

Met de buurt

‘We willen de buurt er weer graag bij betrekken. Hier wonen veel ouderen. Iedereen is welkom om langs te komen, het maakt niet uit hoe oud je bent of wat je kleur is. Betty: ‘Het gaat om de gezelligheid en respect naar elkaar toe. En naar ons. Het is heel laagdrempelig.

Heb je een idee? Kom langs, dan kijken we of het haalbaar is. De loop komt er inmiddels weer in.

Laatst hadden we een weggeefdag met Tussen Zuiddijk en Zaan, het Zaanse Weggeefhuis en het Zaansshopje. Samen ben je sterker. Dat was een giga succes met een polonaise. De kinderen konden sjoelen, t-shirts maken en er was popcorn. We hebben zoveel blije gezichten gezien. Er werd heel veel weggegeven, dat was zo leuk om te zien. In onze buurt is veel stille armoede. Mensen lopen er niet mee te koop, maar het is er wel.’

Saamhorigheid is hard nodig

‘De saamhorigheid hebben we hard nodig, je wilt dat mensen graag binnen komen. Met feestdagen proberen we iets leuks te bedenken. De prijzen houden we bewust laag. We gaan dan overal bietsen om het betaalbaar te houden.

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan het achterstallig onderhoud. Het buurthuis ziet er weer fris uit, al zijn er natuurlijk nog wel wensen. We hopen natuurlijk dat er op termijn weer mensen komen die het van ons overnemen. Ze moeten er de lol van inzien. Hoe meer vrijwilligers hoe makkelijker het is om het buurthuis draaiende te houden. We hopen dat het er over vijftig jaar nog is.’

Meer weten? Mail naar dedoorb0@xs4all.nl of bel 06 23 01 27 77.