In heel Zaanstad is nog slechts één speelotheek: ’t Spelikaantje. Wat is het geheim van deze door vrijwilligers gerunde speelgoeduitleen in Krommenie die al meer dan 25 jaar bestaat? ‘Iedereen doet waar hij goed in is, geen opgelegde taken.’
Bij de Krommeniese Nicole van Lunteren thuis weten ze het maar al te goed: het is speelotheek-week en dat betekent voor het gezin Van Lunteren dat ze haar maar weinig zien. De jaarlijkse speelgoedbeurs, waarvan de opbrengst voor een belangrijk deel naar speelotheek ’t Spelikaantje gaat, staat voor de deur. Samen met Sandra Reek, Hilde Burger en andere vrijwilligers is Nicole deze week elke avond in buurtcentrum De Pelikaan te vinden. Daar is het team druk bezig met de speelgoedinbreng, het nalopen en het prijzen.
Van A tot Z
“Organiseren, dat is wat ik zoek in vrijwilligerswerk,” vertelt Nicole, die zich nu zo’n twee jaar voor ’t Spelikaantje inzet. “Behalve de speelgoedbeurs hebben we ieder jaar ook een kledingbeurs en die organiseer ik van A tot Z. Daar hou ik van, ook om dan te zien dat het werkt. Dat het inderdaad lukt om nieuwe mensen te werven op en dankzij de beurzen.”
Minstens zoveel plezier heeft Nicole in het verzorgen van de pr en marketing. Met haar grafische achtergrond verzorgt ze de folder van de speelgoeduitleen, de online nieuwsbrief en de Facebookpagina. “Ik kan precies zien wat abonnees op de nieuwsbrief hebben gelezen, hoeveel mensen ik bereik met berichten op Facebook, wat werkt en wat niet. De vrijheid die ik daarin heb en het feit dat wat ik doe wordt gewaardeerd en gerespecteerd, geven een fijn gevoel.”
We zijn met onze tijd meegegaan. Dat is echt belangrijk.
Kracht van het team
Volgens Hilde Burger is het de kracht van het team vrijwilligers waarvan zij zelf al tien jaar deel vanuit maakt. “We zijn met een groep van zo’n zeventien vaste vrijwilligers, onder wie ook een oudgediende van in de tachtig. Iedereen doet naar eigen kunde en inzicht waar hij goed in is en geen opgelegde taken.”
“Ik spring wel eens bij in de uitleen,” vertelt Nicole. “Maar ik kies er bewust voor om juist op een andere manier een bijdrage te leveren, vaak thuis vanachter de computer.”
De speelotheek aan de Kervelstraat is nog de enige overgebleven speelgoeduitleen in heel Zaanstad. “We zijn met onze tijd mee gegaan,” verklaart Hilde. “Dat is echt belangrijk.”
Inzet
“Veel andere speelotheken elders draaien nog dankzij de inzet van vrijwilligers die vaak al op leeftijd zijn. Vaak zie je dan dat ze de aansluiting gaan missen met de doelgroep,” vult Nicole aan. Die doelgroep, ouders die duurzaamheid belangrijk vinden en daarom bewust minder nieuw speelgoed kopen, maar ook grootouders en minima, is veel online. Hilde: “Dus hebben we een Facebookpagina en vind je alle artikelen die we uitlenen op onze site.”
Maar dat zoveel vrijwilligerswerk juist door gepensioneerden wordt gedaan, is niet voor niets. Waar halen Sandra, Nicole en Hilde, vrijwilligers met relatief jonge gezinnen, de tijd vandaan om elke week weer voor ’t Spelikaantje bezig te zijn?
Doeners
“We zijn stuk voor stuk doeners,” zegt Nicole. “Allemaal kunnen we algauw een uurtje vrijmaken om wat werk te verzetten. En je staat er nooit alleen voor. Als ik niet weet wat ik nog meer in de nieuwsbrief moet zetten, stuur ik onder het koken gemakkelijk even een bericht naar de groepsapp, en dan is er altijd wel iemand die reageert.”
“Iedereen vult elkaar aan. We hebben vrijwilligers die er elke week zijn, en mensen die alleen de uitleen doen,” zegt Hilde. “En het aantal uren dat we ermee kwijt zijn wisselt. Met de beurzen zijn we een week lang elke avond bezig. Andere weken gaat het om een paar uur.”
Ik ben met speelgoed bezig, héérlijk!
Plezier
Waar Nicole het plezier haalt uit de organisatie van beurzen en de pr, speelt voor Sandra Reek en Hilde ook absoluut het plezier van speelgoed mee. “Iedere keer wordt weer het kind in mij geprikkeld,” vertelt Sandra lachend. “Ik ben met speelgoed bezig, héérlijk! Dat doet iets met me, ik mag steeds weer even kind zijn. Hilde herkent dat. “Van sommige dingen kan ik echt in verrukking zijn.”
Dat het uitzoeken en bestellen van nieuw speelgoed – het team neemt slechts bij uitzondering tweedehands speelgoed in – soms wel een heel dagdeel in beslag neemt, ervaren ze dan ook niet als een straf. “Het is ook gewoon erg gezellig om dat samen te doen,” zegt Hilde.
Groeiende
Zo’n 75 betalende leden heeft ’t Spelikaantje en dat aantal is volgens haar groeiende. Voor twintig euro per jaar mogen leden zonder verdere kosten speelgoed lenen, waaronder ook spelcomputers, groot buitenspeelgoed en bijzonder speelgoed dat niet meer in de winkel te verkrijgen is, zoals het ridderkasteel van Geotrax. Sandra: “De minima vormen de belangrijkste doelgroep. Vooral voor die ouders vinden we het belangrijk om het lidmaatschapsgeld laag te houden. Ook dat is onze kracht: we zijn en blijven toegankelijk voor iedereen.”
Wil je meer weten over spelotheek ’t Spelikaantje? Kijk dan op www.spelikaantje.nl.