Bij de Fronikboerderij in Zaandam lijkt iedereen zich thuis te voelen. Hier is geen tekort aan vrijwilligers. Wat maakt dat zoveel mensen hier graag komen en zich er verbonden mee voelen? Linda Bloem verklaart de magie van een buurtboerderij.
Linda Bloem staat bekend als de buurtmoeder van de Fronikboerderij. Samen met een team van vrijwilligers zorgt zij dat de boerderij zeven dagen per week open is. Je kunt hier eieren, snoepgoed, ijsjes, en drinken kopen. En in de zomer kun je met een kano het veld in.
‘De Fronikboerderij is uniek. Het is geen buurthuis waar de deuren op gezette tijden open gaan. Of een kinderboerderij waar de hekken soms op slot zijn. Hier kunnen bezoekers zich vrij bewegen en hun eigen gang gaan. We hebben geen regels, behalve op het gebied van veiligheid.
De kneuterigheid maakt deze plek ook zo bijzonder. Je stapt hier echt terug in de tijd, qua sfeer en beleving. Er zijn nog maar weinig van dergelijke ouderwetse plekken. Dat wordt nog aangekleed door het gescharrel van de dieren. We hebben er wel honderd, zowel kleine als grotere. Hier is ook altijd iets nieuws te zien. In ons museum kun je leuke prullaria bekijken. De plek, aan de rand van Zaandam met uitzicht op het veenweidegebied, maakt het extra aantrekkelijk.’
Wij hebben voldoende vrijwilligers omdat het hier vrijblijvend is.
Vrijblijvend vrijwilliger zijn
‘Regelmatig spreek ik organisatoren van andere vrijwilligersinitiatieven. Daar is soms een tekort aan vrijwilligers. Wij hebben er voldoende. Dat komt omdat ze zelf kunnen kiezen wat ze leuk vinden én het is vrijblijvend. Het is belangrijk om iemand te respecteren en zelf de keuze te laten maken wat hij leuk vindt en wanneer hij aan de slag wil. We hebben een vaste groep van vrijwilligers die vaste taken hebben. Dat is ook nodig, omdat de dieren wel elke dag verzorgd moeten worden. Vooral jeugd vindt het leuk om bijvoorbeeld op zondagochtend de konijnen te verzorgen.
Soms bieden mensen aan om iets te maken voor het museum of voor de verkoop zodat er ook wat centjes binnenkomen. Regelmatig zijn er allerlei klusjes. Het timmerwerk hoeft niet vandaag af, dat kan ook overmorgen gedaan worden als dat beter uit komt voor de vrijwilliger. Voor dringende zaken organiseren we een paar keer per jaar een buurtklusdag. We vragen mensen uit de buurt of ze komen helpen. Inschrijven hoeft niet. Er komen altijd wel zo’n twintig mensen op af. Als ze geen zin meer hebben, dan gaan ze weer. Die vrijheid is belangrijk. Het is geen verplichting. Daardoor zie je soms mensen een tijd heel regelmatig en dan weer tijden niet. Bij ons kan dat.
Als je geen zin meer hebt, dan ga je gewoon weer.
Ontmoetingsplek of stadsvilla’s
Er wordt onderzocht of de buurtboerderij de monumentenstatus kan krijgen. De boerderij blijft behouden voor de buurt. Gemiddeld komen buurtbewoners er 6,2 keer per maand. Op 6 minuten lopen van de boerderij wonen er 3000 mensen, binnen 1 km zijn dat er 10.000.
Lees meer over de toekomstige boerderij, zie Fronikboerderij