‘Werken, werken, werken. En hard ook. Dat wordt hier in de Zaanstreek al generaties lang gedaan. ‘De provisiekast’ van Nederland, zo noemden ze het hier vroeger. Maar mogen Zaankanters soms zelf ook uit die provisiekast pakken? Af en toe mag je ook achterover leunen en genieten van de mooie dingen van het leven.
Bij De Waterraaf geldt 1 regel: dat iedereen welkom is. Bij De Waterraaf in Jachthaven Nauerna kom je voor rust, vriendschap, een goede maaltijd en om verhalen te vertellen en te horen tot de zon ondergaat.
We hopen dat mensen zich hier thuis voelen.’
Dit is de derde aflevering van een vierdelige serie waarin Simon Douw vertelt over zijn visie, zorg voor elkaar en buurthuis op wielen en zijn ondernemingen Jongwijs, de Waterraaf.
Simon Douw
Simon Douw uit Westzaan is een bijzonder actief man. En een utopist met een droom om de wereld beter te maken. Niet alleen uit gulheid en goeddoenerigheid hoor, zegt hij, ook gewoon omdat hij zelf in zo’n mooie wereld wil wonen. En daarvoor leent zijn eigen omgeving zich uitstekend. Later dit jaar wordt Jongwijs geopend in Westzaan met een restaurant, bakkerij, picknicktuin en B&B volgens een bijzonder concept. Dat verhaal volgt later.
Simon Douw is een echte verhalenverteller waarbij hij het unieke van de Zaanstreek combineert met zijn kennis die hij heeft opgedaan tijdens de studies psychologie, filosofie en rechten. Twaalf jaar geleden startte hij zijn sociale bedrijven, het eerste crowdfundingbureau van Nederland en trainingsbureau Downsideup.
Tegenwoordig runt hij daarnaast samen met compagnon Sylvester van Westrop De Waterraaf in Nauerna. Deze chef-kok en sommelier zal ook Jongwijs in Westzaan gaan voorzien van lokale gerechten en inspelen op de nieuwste trends.
Op zoek naar nieuwe eigenaar
‘In het vroege voorjaar hoorden we dat Brasserie Nauerna bij de jachthaven te koop stond. Vanwege corona waren ze op zoek naar een nieuwe eigenaar.’
Simon Douw en Sylvester Westrop hebben al een megaproject omhanden met Jongwijs dat ze in Westzaan gaan realiseren, naast de twee bedrijven die Simon Douw al meer dan twaalf jaar heeft. Toch stapten ze in de auto om de ondernemer te ontmoeten, om te zien waar ze wellicht zouden kunnen samenwerken. Wellicht kon hij aanhaken bij een proeverij of bij de populaire route met de soepfiets.
‘Het leek ons leuk om hem te ontmoeten, om inspiratie op te doen bij elkaar en om tips te geven. Toen we er aankwamen, en we het water tegen de kade zagen klotsen, en de bootjes die heerlijk in het water lagen, toen waren we verkocht. De vader van Sylvester heeft zelf een boot gemaakt die hier in de haven ligt, die beleving kwam hier boven.
Het was alsof er een bliksemflits insloeg: dit is een uitgelezen plek om een rustpunt te zijn in de Zaanstreek, waar hard werken soms wel in de veengrond lijkt te zitten.’
Genieten komt aanwaaien
Bij het nieuw te realiseren Jongwijs in Westzaan gaat het over de beleving van het land, hier speelt het water de hoofdrol.
‘Ik kom zelf uit West-Friesland van origine. Ik heb de Zaankanters sinds ik hier woon leren kennen als een heel fijn en nuchter volk. Al vele generaties wordt er hard gewerkt en gunnen mensen zichzelf weinig rust en verwennerij. Nu afzien, genieten doe je maar later of na je pensioen. En toen stond ik hier met Zaankanters in de jachthaven waar de rust en het genieten letterlijk komt aanwaaien. Niemand komt hier chagrijnig aan, hier hoeven ze even niets. We zeiden tegen elkaar: “Laten we het gewoon doen.” Dat was februari 2021.
We volgen ons hart en kijken wat ervan komt.
Samen
‘We hebben familie en vrienden opgetrommeld om de horeca gelegenheid van top tot teen het karakter te geven waarnaar we zochten: een gezellige, creatieve, relaxte plek. Zo heeft een vriendin met een zwarte marker 25.000 stipjes met de hand gezet waardoor de wand nu verrijkt is met een waterraaf, scholen met vissen en een octopus. Een oud bootje hebben we getransformeerd tot mega lampenkap. We wilden de plek een nieuw gevoel geven. Stapje voor stapje gaan we veranderingen doorvoeren. Het gaat ook om de beleving van echt lekker, ambachtelijk eten, we maken hier zoveel mogelijk vanaf de basis. Zo kunnen de gasten de vers gevangen vis zien liggen. We willen vooral Zaanse bedrijven steunen en we gaan voor een korte circulaire keten.
De zuivel, het vlees, de groente, de drank en andere ingrediënten laten we niet overvliegen maar halen we van vrienden uit de buurt.’
Vroeger en nu
Bij De Waterraaf gaat het over hoe het vroeger was en nu. Dat zie je terug in de kaart, waarbij de veganistische pulled oats van havermout een hit is en de zalm wordt gerookt met hennep als knipoog naar de hennepklopperij molen De Paauw in Nauerna die een paar honderd meter verder staat. ‘Omdat we hier letterlijk boven het water zitten staat er relatief veel vis op de kaart.’
Hier kun je bijkomen van je werk.
Naam Waterraaf
‘Deze omgeving geeft zoveel rust. Dit is een heerlijke plek om te zijn. Het park dat hier wordt aangelegd, gaat anderhalf keer zo groot worden als het Vondelpark. Dit is de plek waar niemand chagrijnig aan komt, maar waar je alles even los kunt laten. Chef-kok Sylvester van Westrop heeft daarom de naam De Waterraaf bedacht. Dit is een oude naam voor aalscholver, al sinds de 17e eeuw is hier een aalscholverskolonie. Daarom komt de afbeelding ook voor in de vlag van Nauerna. De aalscholver moet nadat deze op jacht is geweest even rusten om het verenkleed uit te wapperen zodat het kan drogen. De aalscholver moet het even loslaten om verder te kunnen. Die beleving willen we hier ook aan Zaankanters geven, die hier hun verhalen vertellen en luisteren.
Dit is de ideale plek op de grens tussen water en land waar je met je familie en vrienden kan komen en kunt genieten van de heerlijke gerechten en dranken van mooie lokale makers, waarbij het vlees van dieren komt die hier in de veenweide grazen en de vis vers wordt gevangen.’
Meer weten over De Waterraaf (FB)
of bezoek de website.
Zie ook de video’s waar de Zaanse makers aan het woord zijn.