In de Kogerveldwijk en het Kalf in Zaandam zitten veel mensen in de bijstand. Het Sociaal Wijkteam is daarom op zoek naar plekken waar de bewoners werkervaring kunnen opdoen op weg naar betaald werk. In de wijk, zoals bij het station Kogerveld, worden door Straattoezicht ook regelmatig fietswrakken aangetroffen.
Bovenstaande constateringen zouden volgens wijkmanager Kelly Blankendaal, Giovanni Masetti van Zaankanters voor Elkaar, en Laura van Nooij van het Sociaal Wijkteam een ideale combinatie kunnen vormen voor een op te richten fietsenwerkplaats.
Hart en Zieldag
Tijdens de Hart en Zieldag, waarbij ambtenaren van de Gemeente Zaanstad bij Zaanse projecten meekijken hoe ze kunnen bijdragen, stond bovenstaand idee op het programma.
Verschillende ambtenaren van de gemeente gingen op onderzoek uit hoe ze het idee verder konden brengen. Giovanni Masetti en Kelly Blankendaal schoven aan om het idee toe te lichten.
De ambtenaren, onder meer met veel kennis van participatieprojecten, waren in de ochtend al voortvarend aan het werk gegaan.
Wrakken ombouwen tot verdienmodel
Maja, Tamara, Mignon en Leslie zagen veel kansen. ‘Van de wrakken zou je onderdelen kunnen gebruiken om andere fietsen mee te repareren. De nieuw gemaakte fietsen zou je kunnen verkopen, waardoor er ook geld binnenkomt. Ook het repareren van fietsen van buurtbewoners en de verkoop van accessoires levert geld op. De fietswerkplaats kan een ontmoetingsplek zijn waar mensen Nederlands leren. Voor mensen die leven in armoede zou een fiets gratis of voor een klein bedrag via de Zaanse Pas verkrijgbaar kunnen zijn.’
Maja en Mignon hadden informatie vergaard over de ervaring bij andere fietswerkplaatsen. ‘Het is belangrijk dat er goede begeleiding is. Vandaag hoorden we dat het Sociaal Wijkteam daar geen capaciteit voor heeft. Je kunt denken aan andere oplossingen voor begeleiding.’
Zichtbaar met voorzieningen
Na een rondje door de Kogerveldwijk had de groep al een mogelijke locatie op het oog waar de fietswerkplaats zou kunnen komen. ‘Het moet zichtbaar zijn voor mensen die in de buurt wonen en er vaak langs komen. Er moeten wel voorzieningen zijn, zoals sanitair, stroom en water. Een container zou eventueel ook kunnen, als die voorzieningen in de buurt zijn.
We hebben ondernemers gesproken, ze hadden ook wel interesse. Daar zou ook ruimte zijn. De locatie moet uitstralen dat iedereen makkelijk binnen kan komen.’
Maja oppert dat er ook navraag gedaan kan worden bij wooncorporaties. ‘Wellicht hebben zij een pand dat tijdelijk gebruikt kan worden voor dit doel.’
Kelly Blankendaal: ‘Wat kun je voor elkaar betekenen, levert mooie projecten op. Zo hebben we bij het Zaans toneelhuis op maandagochtend een weggeefwinkel. Hier komt zoveel samen. Dat zou ook kunnen gebeuren bij een Fietswerkplaats.’
Begeleiding is een must
Omdat Giovanni en Kelly pas de dag ervoor op de hoogte waren gesteld van de brainstormdag, hadden ze geen vooronderzoek kunnen doen of er belangstelling was bij de doelgroep. De ervaring met andere participatieprojecten leert dat een goede begeleiding heel belangrijk is. Als dat niet het geval is, dan zakt het project snel in. Een leerwerkplek met begeleiding vanuit Werkom zou een optie kunnen zijn. Wellicht zijn er ook ervaringsdeskundigen in de wijk die een dergelijk project willen begeleiden.
Behoefte aan een fietswerkplaats zou er wel zijn, want er zijn weinig mogelijkheden in de buurt om je fiets te laten repareren.
En actie?
De wijkmanager is blij met de voorverkenning tijdens de Hart en Zieldag. Maja vond bij het vooronderzoek informatie over een eerder voorstel om een fietswerkplaats op te richten. Omdat er blijkbaar al serieus werk van dit idee is gemaakt, gaan de mensen maandag verder om de tafel. De bijeenkomst leerde in ieder geval dat de bundeling van kennis resultaat oplevert om een stap verder te komen.
Wordt vervolgd?
De Hart en Zieldag wordt georganiseerd door De Zaanse Uitdaging.