De Fronik Buurtboerderij is de spil tussen de dijkwoningen en de nieuwbouwwijk in Zaandam. Het vormt het hart van de Westzanerdijk, qua ligging en qua ontmoetingen. Jarenlang hebben de vrijwilligers zich ingezet voor het behoud van de boerderij. Met succes.
Nadat de boer was overleden hebben buurtbewoners de buurtfunctie overgenomen. Hier komen buurtbewoners langs om eieren of aardappels te halen en om een praatje te maken. Of om tussen de rondscharrelende dieren te spelen met de (klein)kinderen.
Wat is de status van de Fronik Fronik Buurtboerderij?
Mechel Mangelmans is secretaris bij de Stichting Fronik buurtboerderij in Zaandam. ‘De vervallen boerderij die al jaren onbewoonbaar was verklaard, is aangekocht door Stadsherstel. Dat is waarschijnlijk mede de reden geweest dat de gemeente de plannen van de stichting heeft goedgekeurd. Wij hebben laten zien hoe uniek de buurtboerderij is.
Stadsherstel zet zich in voor het behoud en restauratie van monumenten in Amsterdam, en tegenwoordig ook daarbuiten. Zij kopen en restaureren monumentale kerken, zoals de Zaandijkerkerk, de Bullekerk, en boerderijen. Vroeger stonden in de Zaanstreek overal boerderijen, zoals die van ons. De boerderij die eind 19e eeuw is gebouwd, heeft inmiddels de monumentenstatus.
September 2020 hoopt Stadsherstel klaar te zijn met de restauratie. Zoveel mogelijk wordt oud materiaal hergebruikt, zoals de dakpannen. Het wordt een zorgboerderij voor tien jongeren met autisme. De Heeren van Zorg gaat de begeleiding op zich nemen.’
En hoe staan de stallen ervoor?
‘Het museum en de stallen zijn van de Stichting Fronik Buurtboerderij. De vervallen stallen hebben we afgebroken. Met de buurtbewoners gaan we deze opnieuw opbouwen. Zo blijven de kosten beheersbaar. Het museum blijft onze gezamenlijke ontmoetingsplek. Hier kun je aardappels, eieren en soms zelfgebakken taarten van buurtbewoners kopen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, een verjaardag vieren of een speciale gebeurtenis. Het is vooral bedoeld als buurtfunctie. De cliënten van de Prinsenstichting, die twee keer per week helpen, gaan er natuurlijk ook gebruik van maken.’
Eerdere verhalen over de Fronik Buurtboerderij
Fronik buurtboerderij, je moet het van elkaar hebben
De magie van de buurtboerderij