“Het geluid van”, de talentenshows voor jongeren worden sinds 2019 op verschillende plekken in Zaanstad georganiseerd. Op 1 februari is de tweede editie van “Het geluid van de Zaanstreek” van start gegaan bij de Groote Weiver in Wormerveer. De man achter de shows is Wouter Surig uit Assendelft. In het dagelijks leven is hij steigerbouwer. Daarnaast zet hij zich al vele jaren in met veel plezier voor de muziek.
Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering. Wouter Surig kreeg op zaterdag 1 februari in De Groote Weiver bij de eerste voorronde in 2020 van “Het geluid van de Zaanstreek” de wijkwaardering voor zijn inzet. Voor meer Zaanse verhalen over De Wijkwaardering, klik hier
Ik denk dat er in de Zaanstreek veel groot talent is dat onzichtbaar is.
Waarom organiseer je talentenshows?
‘Eerder had ik een muziekstudio aan huis, want ik wilde rapper worden. Dat liep niet helemaal lekker en daarom liet ik andere mensen gebruikmaken van de studio. Ik vond het leuk om de artiesten begeleiding te bieden en ging met hen mee naar talentenshows door het hele land. De shows trokken vaak veel publiek, maar ze waren vooral opgezet om geld te verdienen. Het was heel onpersoonlijk. De artiesten mochten hun nummertje zingen, kregen een bekertje en gingen dan teleurgesteld naar huis.
Ik bedacht dat ik het ook zelf kon opzetten met betere shows. Ik had al ervaring met het organiseren van evenementen. Vorig jaar ben ik gestart met “Het geluid van de Zaanstreek”, waarbij je in verschillende voorrondes en de finale de zangers voorbij ziet komen.
Voor zangers die nog niet zijn doorgebroken wordt weinig gedaan.
Ik wil ze kansen geven en hen hulp bieden bij de weg naar een publiek. Als je een keer dagwinnaar bent geweest dan kun je verder groeien. En wie weet pikt een producent het op zodat je op een festival een stukje mee kunt jammen.
Woor wie organiseer je het?
We richten ons op zangtalent, de shows zijn voor kinderen en jongeren tot 35 jaar, bij voorkeur uit de Zaanstreek. Er komen verschillende zangstijlen voorbij, maar het zijn vaak ballads en songs van Bejoncé.
Ze zingen bij de zangscholen maar zijn verder niet bekend.
Het is mooi om te zien hoe ze groeien en hun best doen. Ik geef mensen graag een podium en een platform waarbij ze een liedje zingen maar waar ook naar hun carrière wordt gekeken.
De jury komt uit mijn netwerk. Zij beoordelen de zangers op uitspraak, stage performance, hoe ze zich kleden en natuurlijk hoe ze zingen. Naar al deze aspecten wordt kritisch gekeken waarna er een dagwinnaar wordt geselecteerd. Het is goed om te zien dat je bij volgende rondes ziet dat de zangers daadwerkelijk iets hebben gedaan met de feedback. Er komen veel mensen kijken, dat werkt ook goed.
Voor mij is muziek belangrijk, maar net zo belangrijk is het opzetten en organiseren van talentenshows.
Hoe kom je aan aanmeldingen voor Het geluid van de Zaanstreek?
Ik kom zelf bij veel talentenshows en werf daar mensen. Via de Zaanse juweeltjes kwamen ook deelnemers, en mensen melden zichzelf aan.
Vorig jaar hebben er 38 zangtalenten op het podium gestaan van “Het geluid van.”
Dit jaar zijn de voorrondes bij de Groote Weiver in Wormerveer op 1 en 22 februari en bij buurthuis De Lorzie in Wormerveer op 7 maart. De finale is in september.
Hoe ervaar jij zelf het “Het geluid van de Zaanstreek”?
Van de zangers krijgen we positieve reacties, dat het goed in elkaar zit en dat het prettig is om op het podium te staan.
Vorig jaar heb ik de talentenshows ook gepresenteerd, dat laat ik nu aan anderen over. Dit jaar ben ik het manusje van alles om te zorgen dat alles soepel verloopt. Ik ben er heel druk mee. Als ik een uur voor de show in de zaal sta dan ben ik net zo zenuwachtig als de kandidaten en dat blijft zo. Ik ben daarna zo ontzettend trots op wat ze hebben neergezet en dat iedereen mee doet. Ik wil heel graag iets moois neerzetten voor ze. “Het geluid van de Zaanstreek” heeft inmiddels een goede naam, dat zie je ook aan het aantal aanmeldingen.
Afgelopen jaar hebben Lotte, Lennard, Kayle en Gita indruk gemaakt op mij en op organisaties met wie we samenwerken. We nemen ze dan mee naar andere optredens zodat ze naam krijgen.
Zo gaan we een leuk clubje in de Zaanstreek opbouwen met een netwerk waar artiesten het podium krijgen. Het is zo leuk om ze verder te helpen in de muziek.
Hoe leuk is het als je hier je buren bij kan betrekken!