‘Wij doen klussen voor mensen met een kleine beurs die geen netwerk hebben.
Coördinator Nelson Mathew: ‘Het Klusloket is een van de activiteiten van SurAnt. Het Klusloket is 7 jaar geleden in Almere gestart. Sinds een jaar of drie zijn we ook actief in Zaanstad.
We hebben een locatie in de buurt van de gevangenis.
Bij ons werken mannen en vrouwen met een detentieverleden. Daar zijn mensen bij met een taakstraf, een enkelband of die via Reclassering bij ons komen.
Daarnaast hebben we ook vrijwilligers.
Mensen die via ons een klus doen, hebben daar bewust voor gekozen. Zo zijn er ervaren timmermannen, loodgieters, stratenmakers, etc, die een fout hebben begaan in het verleden. Ze willen hun kracht en vakmanschap inzetten om iets terug te doen voor de samenleving, om andere mensen te helpen.’
Aan de slag bij mensen die hulp goed kunnen gebruiken
‘Via het Sociaal Wijkteam krijgen we regelmatig aanvragen. Dan gaan we aan het werk bij mensen die hard hulp nodig hebben, omdat bijvoorbeeld het huis zeer is verwaarloosd. De mensen hebben vaak zelf geen of weinig budget. We hebben een fantastische samenwerking met bouwbedrijven, die bijvoorbeeld verf of stenen doneren die wij kunnen gebruiken bij de klussen.
De kracht van het Klusloket is dat het mannen en vrouwen zijn die graag iets terug willen doen. Ik ga het ze niet opleggen, want dan werkt het niet. Ze moeten het uit eigen overgave doen. Het is mooi om te zien wat er dan gebeurt. Zo komen ze bij mensen thuis die door omstandigheden hun huis zeer hebben verwaarloosd. De mannen zien dat hun hulp nodig is, maar ook dat ze eerst wantrouwig worden aangekeken. Mensen schamen zich vaak voor hun situatie. Daarna zie je dat het vertrouwen groeit en dat de mannen zien dat de situatie verbetert.’
Het is mooi om te zien wat ze voor mensen kunnen betekenen.
Gaat dat wel goed? Is dat wel veilig?
‘We vertellen altijd bij een klus dat het om mannen en vrouwen met een detentieverleden gaat. “Gaat dat wel goed? Is dat wel veilig?” krijg je altijd te horen. Er zijn altijd vooroordelen van organisaties. Niet bij de hulpbehoefenden. We doen dit al zeven jaar, dus we weten dat het werkt. We gaan geen kleptomanen klussen laten doen in een huis met mooie spullen.
Voor de mannen is het belangrijk dat ze zien dat ze echt kunnen helpen. En dat ze het samen doen. Dat geeft voldoening. Ook dat er niet op ze wordt neergekeken.
Je ziet dat het vertrouwen toeneemt. Dat is heel belangrijk. Mensen bij wie hun huis zeer verwaarloosd is, hebben vaak ook geen vertrouwen meer in mensen. Het is mooi dat het voor beide partijen iets oplevert.’
Nu doen ze klussen als vrijwilliger
‘De mensen waar we klussen doen, staan ervoor open. Het is leuk om te zien dat er dan praatjes volgen en een kopje thee met een koekje. De mannen hebben eerder op een andere manier hun geld verdiend. En nu doen ze de klussen als vrijwilliger. Dit is op een andere manier bevredigend. Eerder hielpen ze iemand naar de verdoemenis, nu helpen ze iemand op weg. Wanneer de taakstraf er opzit, vragen mensen regelmatig of ze kunnen blijven als vrijwilliger. Het bevalt zo goed omdat we ze zien als persoon, en niet als degene die in het verleden een fout heeft gedaan.
Wanneer je iets voor een ander betekent, dan vergeet je je eigen sores.
We hopen op meer opdrachten uit Zaanstad. Ook mensen met een detentieverleden verdienen de kans om bij te dragen aan de samenleving. Door de zeven jaar ervaring weten we dat het niet gevaarlijk is. De goede begeleiding is wel heel belangrijk en hoe je iemand coacht. Je kunt niet zomaar iemand op een klus zetten, dan krijg je problemen. Met de juiste begeleiding gaat het wel goed.
Het zou mooi zijn als we ook een subsidie krijgen voor materiaalkosten. Zo kunnen we ook mensen helpen die geen budget hebben.
Via het Sociaal Wijkteam, Exodus en Heliomare krijgen we af en toe opdrachten. We hopen op meer bekendheid zodat meer mensen ons benaderen.’
Meer weten? Bezoek dan de site van Het Klusloket