Istanbul aan de Zaan

Voor de vierde keer wordt het Zaantheater ondergedompeld in oosterse sferen. Istanbul aan de Zaan staat deze keer symbool voor het knooppunt tussen oost en west en voor het samenkomen van culturen. Het theater wordt op zondag 31 januari gevuld door acts en activiteiten die kleur geven aan onze samenleving.

3667128
Meral Polak

‘Het Zaantheater is van iedereen. Dat zeggen we altijd, maar we doen er ook van alles aan om dit waar te maken.’ Agnieta den Hartog organiseert de grote, gratis toegankelijke familiefestivals. ‘Hier komen ook mensen op af die normaal niet zo snel het theater bezoeken. We verleiden ze om wat makkelijker over de drempel te stappen met een gratis programma. Zaandam heeft een grote Turks-Nederlandse gemeenschap. Als ze hier binnenkomen, willen we iets neerzetten waar zij zich in herkennen en waarvan alle Zaankanters kunnen genieten van de eigen en andere culturen.

 Het thema van Istanbul aan de Zaan op 31 januari is ‘Verhalen van ver’. We zochten voor het programma naar wat we in en rond de Zaanstreek konden vinden rond dat thema.

oostzaan-443-600x400
Moving Harmony

Een ding is zeker. Met Istanbul aan de Zaan is alles in het theater voor een dag anders. ‘De muziek en dans verschillen en ook de mensen zien er anders uit. Het is veel drukker dan normaal in het theater, omdat er allerlei ruimtes worden gebruikt die normaal niet toegankelijk zijn. Zo is er voor de kinderen Turks volksdansen in de foyer, een gamelanworkshop in de artiestenfoyer en in een vergaderzaal geeft Vanessa Werkhoven van Theaterschool aan de Zaan een workshop.’

Zaanse inbreng

Turks-Nederlandse vrouwen maken hapjes en Meral van Sen bedankjes is er ook met haar zelf gemaakte cadeau-artikelen die zeer in trek zijn bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.

9c235255-75d7-4de0-a37d-b6f927f210e6
De boze heks en de zandtekenaar

Leerlingen van de school De Roos lezen een verhaal voor. Olivier Rijcken gaat de kinderen beschilderen met dolers, maar ze kunnen ook geschminkt worden of met henna beschilderd.

Natuurlijk is de wereldwinkel er en worden er souvenirs verkocht in het Turkse koffiehuis.

We hebben drie korte voorstellingen geselecteerd voor kinderen. We vragen hier een klein geldbedrag voor. Zo kun je kijken naar Hakim op z’n best, het Russisch poppentheater Koekla en het verhaal van De boze heks en de zandtekenaar.

ELIF

In de grote zaal presenteert Meral Polat een gratis toegankelijk programma voor iedereen van 10 jaar en ouder. Ze staat er met Merals Harem, Meral gaat ook een hoofdrol spelen in ELIF, een Bruynzeelverhaal. Dat is de nieuwste Zaanse theaterproductie van Bruun Kuijt en Wiske Sterringa. Zij gaan het verhaal van de Turkse migranten bij de Bruynzeelfabrieken omzetten in een theaterstuk. Op 31 januari krijg je daar iets meer over te horen. En een speciaal voor ELIF opgericht Turkse mannenkoor, aangevuld met een zanger uit het vluchtelingenkamp in Zaandam, is druk aan het repeteren zodat ze op zondag samen een lied kunnen zingen.

Choku en Juvat Westendorp

oostzaan-407-600x400
Moving Harmony

Choku dat in Poelenburg wel zestig nationaliteiten met elkaar laten sporten, laat op het podium een karate demo zien. Juvat Westendorp is er met zijn dansleerlingen en Moving Harmony laat twee Russische dansen zien.

Cabaret

Op het podium staan verder wisselende gasten die iets laten horen uit hun cabaretvoorstelling – die later in het seizoen bij het Zaantheater te zien is – en daar over geïnterviewd worden. Zoals Omar Ahaddaf, Rayen Panday en Funda Müjde. Als het programma in de grote zaal afgelopen is speelt de Turks-Nederlandse Band GrupX in de Foyer

Bij de voorbespreking vroeg ik of iedereen vooral iets uit hun eigen cultuur wilden laten zien, dus geen André Hazes. Toen bleek dat de zanger van GrupX een echte fan was van André Hazes is het juist wel weer leuk dat hij ook iets van hem gaat zingen.’

Lees meer via de link van het Zaantheater