JINC: gelijke kansen voor Zaanse kinderen

 ‘Met JINC strijden we voor gelijke kansen richting de arbeidsmarkt voor kinderen in de Zaanstreek. We bereiken jaarlijks ruim 2000 Zaanse leerlingen.’ Myrthe de Haas, is manager externe relaties Zaanstad bij de non-profitorganisatie JINC. Alleen in Zaandam-Oost werkt JINC al samen met zes basisscholen en in geheel Zaanstad ook nog met zes middelbare scholen (zowel vmbo als praktijkonderwijs).

Fotografie bij dit artikel: aangeleverd door JINC.

Bliksemstage verbreedt hun horizon

‘Met een Bliksemstage brengt een groep ongeveer acht leerlingen een bezoek aan een Zaans bedrijf. Tijdens de Bliksemstage steken de leerlingen de handen echt uit de mouwen en doen een ochtend lang ervaring op. De leerlingen maken zo kennis met verschillende beroepen en sectoren. Hierdoor weten ze wat er allemaal te koop is op de arbeidsmarkt. Zo leren ze bedrijven kennen waar ze anders niet snel mee in aanraking komen. Het resultaat kan heel verrassend zijn.

Laatst gingen we met acht jongens bij Zorggroep Zaanstreek langs. Van tevoren hadden de jongens gezegd dat ze nul interesse in de zorg hadden. Na afloop bleken drie jongens de zorg weldegelijk interessant te vinden.

Een ander leuk voorbeeld is het bezoek aan een vloerenlegger. Een leerling vond het zo leuk dat hij de dag erna met zijn moeder terug is gegaan. Hij heeft daar nu een bijbaantje. Bliksemstages zijn dus voor bedrijven ook een goed middel om toekomstige medewerkers te ontmoeten.

Door het werk te laten ervaren, krijgen leerlingen een veel beter beeld. Door de Bliksemstages verbreed je echt hun horizon.’

Sollicitatietraining: Vraag niet direct naar het salaris

‘Leerlingen van de praktijkschool en het vmbo krijgen in een ochtend de fijne kneepjes van het solliciteren geleerd. Professionals uit het bedrijfsleven geven de leerlingen tips en trucs en leren ze concrete vaardigheden. Zoals een stevige handdruk, maak goed oogcontact, doe geen capuchon op. Het klinkt vanzelfsprekend, maar voor de leerlingen zijn het waardevolle tips.

Ze weten bijvoorbeeld vaak niet dat je ook vragen mag stellen.

Ze denken dat een sollicitatiegesprek een streng verhoor is. Terwijl als je vragen stelt tijdens een sollicitatiegesprek, dan laat je natuurlijk juist zien dat je interesse hebt! Ook krijgen de leerlingen de tip dat de eerste vraag niet moet zijn hoeveel ze gaan verdienen (dit stellen ze  allemaal als eerste vraag). Het werkt beter om dit wat subtieler te verwoorden en de vraag naar het salaris pas aan het eind van het gesprek te stellen.’

Taaltrips: Woorden leren in de context

‘We zijn bezig om ook het project TaalTrip in de Zaanstreek op te zetten. De Paus Joannesschool is de eerste Zaanse school die dit jaar op TaalTrip gaat. Leerlingen van groep 5 en 6 leren tijdens een TaalTrip woorden in de context. Zo geven we hun vocabulaire op speelse wijze een boost. Een voorbeeld van een TaalTrip is het vliegveld. Woorden, zoals bagage en douane, blijven dan beter hangen omdat je ze hebt geleerd in de context waar ze gebruikt worden.

Een leerling zei laatst tijdens een TaalTrip op een veerboot: “Deze Taaltrip is leuker dan ons schoolreisje.”’

JINC Baas van Morgen

Ons bekendste project is JINC Baas van Morgen. Bazen van bedrijven en organisaties staan voor een dag hun plek af aan een jonge leerling. Zo maken de leerlingen kennis met een compleet andere wereld en draaien ze de hele dag mee als baas. Dit levert vaak prachtige ontmoetingen op. Regelmatig houden de leerlingen contact met de baas. “Als je nog hulp nodig hebt, laat het me weten.” Soms gaan ze daarna zelfs stagelopen bij dit bedrijf.’

Op dinsdag 3 juni wordt JINC Baas van Morgen in de Zaanstreek afgetrapt bij het Museum of Humanity.

Oproep

‘Vanuit de Zaanse scholen is veel vraag naar onze projecten, maar om te groeien moeten wij ook genoeg Zaanse bedrijven aan ons verbinden. Daarom zoeken wij bedrijven die partner van JINC willen worden en vrijwilligers die onze projecten willen uitvoeren. Wil jouw bedrijf samen met JINC strijden voor gelijke kansen voor kinderen en/of toekomstige medewerkers ontmoeten? Neem dan contact op met Myrthe de Haas, mdehaas@jinc.nl.