Voor een overzicht van het aanbod van het Zaantheater klik hier.
‘Het is een heerlijke afwisseling van kunst met een grote en kleine k. Het is een genot om te zien dat alles aansluit bij het idee om de schrijver zo divers mogelijk te belichten.’
Anita Gundlach organiseert sinds december 2016 de Literaire salon ‘Mens durf te lezen’ in het Zaantheater. Drie keer per jaar stroomt het Zaantheater op zondagmiddag vol met Zaankanters en mensen van daarbuiten om door middel van een gezellige zondagmiddag kennis te maken met de grote Nederlandse schrijvers en het Zaans cultureel erfgoed.
Ik ben voor een verplichte boekenlijst.
Nationale helden
‘Als je in andere landen op straat een willekeurige voorbijganger aanhoudt, dan kan hij je van alles vertellen over zijn nationale schrijvers. Dat zijn nationale helden. In Nederland is dat heel anders. Toen ik Nederlands gaf op school ontdekte ik dat leerlingen alleen maar op een heel saaie manier les krijgen over literatuur. Dat kun je docenten niet verwijten, zo was het lesprogramma opgezet waar je je aan moest houden. De leerlingen lezen tot hun vijftiende en daarna haken ze af. Scholen kiezen er daarom voor om ze boeken van jonge schrijvers uit deze tijd te laten lezen. Het is zo zonde dat ze daardoor de klassiekers van de Nederlandse letterkunde niet leren kennen. Ik ben ervan overtuigd dat als we het op een andere manier aanbieden jongeren veel meer belangstelling krijgen.’
Mensen die in het Eline Vereplantsoen wonen weten vaak niet dat dit de hoofdpersoon uit de debuutroman van Louis Couperus is.
‘Ik ben geen nationalist. Maar het is wel gezond om trots te zijn op je eigen cultuur. Alleen als je je eigen cultuur kent, ben je in staat om andere culturen ook te begrijpen. Dat is zo nodig in deze tijd.’
Wanneer Anita vertelt over de totstandkoming van het programma dan zie je bijna voor je hoe ze het opbouwt als een schilderij of beeldhouwwerk. Tot het een programma is geworden waar alles bij elkaar komt, en dan begint het schaven.
Mooi literair prentenboek
‘Het basisidee van de literaire salon die beter bekend staat als ‘Mens durf te lezen’ is om een breed publiek in aanraking te brengen met de iconen van ons Nederlandstalig en Zaans literair erfgoed.’ Via een toegankelijke formule – een inspirerende zondagmiddag – krijg je weer zin om te gaan lezen. ‘Ook als je niets van de schrijver weet, dan wordt het interessant. Je hoeft je niet te vervelen, we hebben een aantal vaste onderdelen, met veel mooie muziek, interviews, optredens van jongeren. We maken er een mooi literair prentenboek van door groot beelden te projecteren. Ook als je niets van de schrijver weet, dan komt deze door het prentenboek tot leven. De stadsdichters, het schrijfcafé van FluXus en Theatermijn doen ook iedere keer op eigen wijze mee. Het gemeentearchief laat de parels van de Zaanstreek zien. Hans Kuyper presenteert en vertelt grappige anekdotes, Renate Sun-Louw geeft een boeiende inleiding.
Aan de hand van de boeken ga ik op zoek naar muziek die daarbij hoort en laat het dan door een professional zingen. Alles schuif ik in elkaar zodat er een soort beeldhouwwerk of schilderij ontstaat.
Literaire salon is visitekaartje voor de Zaanstreek
Sinds ik hiermee bezig ben, ontdek ik zoveel mooie dingen in de Zaanstreek. Dat zorgt voor steeds meer binding met deze mooie streek. Zaankanters zijn terecht trots op hun erfgoed. Met de Literaire salon wil ik het visitekaartje voor de Zaanstreek zijn, en dat is uniek want deze formule hebben ze nog nergens in Nederland.