‘Weggooien is zonde’ basis voor expeditie naar Antarctica

Edwin en Liesbeth ter Velde gaan met Solar Voyager naar Antarctica, foto Sarah Vermoolen
Edwin en Liesbeth ter Velde gaan met Solar Voyager naar Antarctica, foto Sarah Vermoolen

‘Weggooien is zonde, dat is onze missie! Om iedereen dat te laten ontdekken, gaan we op expeditie naar Antarctica.’ Edwin en Liesbeth ter Velde zijn ‘normale mensen die met hun drie kinderen in een normaal huis in Zaandam wonen’, zoals ze het zelf zeggen. Heel gewoon zijn ze echter niet, want ze hebben de missie om het onmogelijke te laten gebeuren. Met een terreinwagen die is gemaakt van afvalplastic en is uitgerust met zonnepanelen willen ze aandacht vragen voor hun expeditie op de meest onherbergzame plek op aarde, namelijk Antarctica. Door compleet anders te denken en de wereld op z’n kop te zetten, kan iedereen een begin maken, is hun boodschap.

Met het kompas op 180 dat symbool staat voor de omgekeerde wereld willen ze letterlijk alles omdraaien om te laten zien dat verandering begint bij jezelf.

Onze boodschap is: ‘Neem de stap die jij aan kunt, ook al is deze nog zo klein.’

Hoe is de missie ‘Weggooien is zonde’ van Clean2Antarctica begonnen?

Liesbeth ter Velde: ‘Zo’n twee tot drie jaar terug zaten we aan de keukentafel en keken naar het afval dat overbleef. Vervolgens hebben we letterlijk onze kliko omgekeerd en zagen dat het vooral om veel plastic gaat. We zijn kritisch en denken na over de dingen die je wilt kopen. Edwin vroeg die avond ‘Wat denk je ervan, zullen we zero waste gaan’? Mijn eerste reactie was: ‘Wat denk jij, dat ik daar de tijd voor heb naast mijn werk en een gezin met drie kinderen?’ Die avond kon ik niet slapen en ging nadenken hoe we het wel konden doen.’

Door minder of anders te kopen produceer je minder afval en plastic.

Hoe kun je zelf plastic verminderen?

De missie van Edwin en Liesbeth ter Velde van Clean2Antarctica: 'Iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is.'
De missie van Edwin en Liesbeth ter Velde van Clean2Antarctica: ‘Iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is.’

‘Je moet ergens beginnen dus ik ben op internet gaan struinen op zoek naar mogelijkheden. Ik ben geen milieu-activist dus ik koop wel vlees. Met een ongemakkelijk gevoel ging ik met een bakje naar de slager. Ik was bang dat de slager mij een geitenwollensok type zou vinden. Het bleek echter heel makkelijk. De slager vertelde dat er nog iemand was die altijd een eigen bakje mee nam. Met een gevoel van ‘Yes, het is me gelukt’ en het bleek heel makkelijk te zijn ging ik naar huis.

Weggooien is zonde.

De volgende stap was brood. Als je het ongesneden koopt en bewaart in een katoenen zak die je bijvoorbeeld kunt maken van een kussensloop of theedoek die je aan twee kanten dicht maakt dan kun je het langer bewaren.

Op de markt neem ik een speciale zak mee voor de aardappels en de groente en fruit gaat in een andere tas.

De sinaasappelen gaan onderin en de meest kwetsbare zaken bovenop. Je moet een beetje creatief worden. Melk was een groter probleem, want de glazen flessen bestaan niet meer. Zoveel producten zijn verpakt in plastic. Er zijn winkels waar je bijvoorbeeld rijst kunt kopen in grote zakken. Bij de visboer krijg ik de vis mee in mijn eigen bakje en de noten gaan in een jampot. Het bleek zo makkelijk te zijn om je afval te verminderen. Inmiddels koop ik minder vlees, bak mijn eigen brood en heb mijn auto weg gedaan.’

Je geeft jezelf een cadeau als je deze omslag maakt.

Wat zeggen jullie tegen mensen die vinden dat de overheid het beter moet regelen?

Als wij zo doorgaan, dan is het leven niet meer leefbaar. Het probleem lost niet zich niet vanzelf op.

Wij zijn allemaal de vervuiler, dus het heeft geen zin om de oplossing neer te leggen bij een ander of de overheid.

Gun jezelf de lol, want het is leuk om bezig te zijn met het verminderen van afval. Je krijgt er een geweldig gevoel van.

Als iedereen dat zou doen, dan zou dat heel veel plastic schelen en ook voor de winkels een besparing opleveren van verpakkingsmateriaal.

Door zelf bakjes mee te nemen naar de winkels hoeven zij minder verpakkingsmateriaal in te kopen. Daar winnen we allebei bij.

Tips

  • Neem een bakje mee naar de slager, visboer of traiteur
  • Bewaar je ongesneden brood in een kussensloop
  • Neem een jampot mee voor noten
  • Neem een speciale zak mee naar de markt voor de aardappelen, groente en fruit

Meer informatie over de expeditie en de missie, zie clean2antarctica.nl.

Serie Clean2Antarctica wordt binnenkort vervolgd

1. Weggooien is zonde: basis voor expeditie naar Antartica

2. Quest for Change: jongeren en duurzaamheidsvraagstukken

3. https://www.dezaanseverhalen.nl/zaankanters-bouwen-solar-voyager-afvalplastic/

4. Expeditie Antarctica: twee Zaankanters bewijzen het onmogelijke

5. Zero Waste centrum : reductie en hergebruik van bedrijfsafval