Vluchtelingen die op de boten in de Achtersluispolder in Zaandam verblijven, vervelen zich dood. Maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek kunnen wel wat hulp gebruiken. Wat is er nu logischer dan om beide met elkaar te verbinden? Hoe? Lees verder en wellicht heb jij ook een idee hoe New Bees voor meer combinaties kan zorgen.
Annemiek Dresen uit Amsterdam werkt vier dagen per week bij ABN Amro in duurzame ontwikkeling. ‘Ik adviseer private banking klanten, die meer willen dan alleen veel geld verdienen, wat ze kunnen doen met hun vermogen om de wereld beter te maken. Daar help ik hen bij.
Mijn werkweek bestaat niet uit vijf dagen, maar uit veel meer. Al heel lang ben ik sociaal geëngageerd en doe vrijwilligersprojecten Zo heb ik een stichting in Guatemala die zich inzet voor onderwijs en ondernemerschap (www.ninosdeguatemala.org). Inmiddels volgen er 500 scholieren les bij drie scholen en zijn er drie sociale ondernemingen die geld verdienen.
Toen in 2015 de vluchtelingenstroom op gang kwam, ben ik gaan helpen op Lesbos. Ik zag mensen aan komen die zo blij waren dat ze veilig waren.
Ze wilden zo graag direct beginnen met hun toekomst. Tussen de mensen zag ik veel talent.
Vluchtelingen die in afwachting zijn van de procedure mogen niet werken in ons land en het is lastig voor hen om te participeren in de samenleving. Het is belangrijk om ze wel een tijdsbesteding te geven die ook maatschappelijk nut heeft. En waarbij ze in aanraking komen met Nederlanders. Zo kunnen ze al beginnen met het opbouwen van kennis over Nederland en een lokale ‘cv’ inrichten.
Daarom heb ik het idee voor NewBees ingebracht zodat nieuwe bewoners die op de boten verblijven in de Achtersluispolder van de COA locatie in Zaandam, al direct met iets aan de gang kunnen. Johanna Hoekman, locatiemanager COA Zaanstad was enthousiast omdat zij op de locatie ook zag dat er behoefte aan was. Zeker sinds mensen langer blijven nu asielprocedures langer duren.
Wat mag wel en niet?
Niemand wist precies wat er wel of niet mogelijk was qua vrijwilligerswerk voor bewoners van een POL en waar de grenzen lagen. Joanna Hoekman heeft toen haar nek uitgestoken en de plannen voorgelegd bij het landelijk bestuur van het COA. Dat resulteerde in toestemming van de staatssecretaris om de pilot te starten van NewBees bij de Achtersluispolder.
Hoe werkt het?
Op de locatie werft onze coördinator, ook een bewoner, de mensen. Zij vullen op de website een korte vragenlijst in die vraagt naar hun kennis van het Engels en of Nederlands, en wat ze voor opleiding en ervaring hebben. Vervolgens voeren wij een gesprek om dieper in te gaan op wat ze willen en kunnen.
Inmiddels hebben zich 200 mensen aangemeld. Een kleine meerderheid heeft een technische achtergrond. Ook zijn er relatief veel hoog opgeleide Syriërs. Sommige dames hebben in de beauty gewerkt en daarnaast zijn er veel studenten die op de locatie wonen.
Zijn mensen al actief?
We hebben nu verschillende projecten in Zaanstad waar mensen aan mee kunnen doen. Naast een fietsenwerkplaats is er ook een filmploeg instructiefilmpjes aan het maken hoe je een fiets kunt repareren. Bij de Fronikboerderij gaat een groep aan het werk om opknapklussen te doen en we zijn bij de Kledingbank in gesprek.
Heb je nog hulp nodig van Zaankanters?
Voor al deze werkzaamheden is een enthousiaste coördinator nodig die het contact onderhoudt tussen de projecten en de bewoners. Omdat het allemaal om tijdelijke klussen gaat, zoeken we daarvoor eigenlijk een Zaankanter die graag positieve verbindingen maakt. Dus ben je of ken je iemand die zich graag op deze manier wil inzetten, neem dan contact met ons op!
Annika Hagg is de nieuwe coördinator van New Bees en zij doet hieronder een oproep.
https://youtu.be/_nUKqG_l194