Next Level chill Academy in oude Menebafabriek

Ik word hier zo gelukkig van. Het geeft veel voldoening. Jongeren willen graag bij elkaar zijn. Die magie vinden ze hier.’

Verscholen achter het hek bij de ingang tot de voormalige fabriek Meneba in Womerveer is de oude bedrijfskantine omgetoverd tot een ruimte voor jongeren. Omgetoverd is niet teveel gezegd want Miriam de Boer heeft in het zeer verouderde pand de ruimtes aantrekkelijk aangekleed zodat jongeren vanaf 12, 13 jaar graag komen chillen.

Het is een plek voor jongeren op het voortgezet onderwijs die hier met elkaar kunnen chillen.

Jongeren van Local Heroes hebben geholpen bij het puinruimen en komen nog regelmatig langs. Met een huurcontract voor anti-kraak weet je nooit hoe lang je er mag blijven, de opzegtermijn is minder dan een maand. Maar Miriam heeft goede hoop dat ze hier toch wel drie jaar mag blijven. En dat er daarna wel weer een ander leegstaand pand wacht waar ze met haar dansschool en jongerenruimte in kan trekken. Zeker nu ze heeft ervaren dat door het contact met verschillende organisaties de beweging sterker wordt.

Op werkdagen is de jongerenruimte open van 15 tot 20 uur. Regelmatig is er op vrijdagavond een feestje tot 22 uur.

Geen plek voor drugs en alcohol

Al 29 jaar heeft Miriam de Boer een Zaanse dansschool, eerst in Zaandam en daarna in Wormerveer, waar kinderen vanaf drie jaar tot 85 jaar allerlei mogelijke danslessen volgen. Van klassiek ballet tot hiphop en afro dance. ‘Regelmatig kwam het voor dat jongeren die in de avond les hadden al in de middag langskwamen op de vorige locatie. Ze hingen dan een beetje rond, waar de ruimte eigenlijk te klein voor was. Bij mijn eigen kinderen zag ik ook dat ze behoefte hadden om uit te gaan en dat ze vanwege een te jonge leeftijd nergens welkom waren.

De behoefte om van alles uit te proberen was er wel, daarom gebeurde het vaak op plekken waar niemand toezicht hield.

We weten dat het gebruik van alcohol en andere verdovende middelen in de Randstad door jongeren groot is: meer dan 70 procent gebruikt alcohol en/of drugs. Er is een groep in de Zaanstreek die heel veel middelen gebruikt en dan heb je wel een probleem. Het jongerencentrum bestaat niet meer. Het is wel belangrijk dat jongeren samenkomen op plekken waar wat toezicht is en waar ze naar binnen kunnen lopen. Sinds april ben ik met mijn dansschool verhuisd naar de oude bedrijfskantine van Meneba.’

In de zomer is de jongerenruimte opengegaan. In de toekomst worden de gebouwen afgebroken en een deel van de silos verbouwd tot sociale woningbouw.

Ik wil ze in beweging krijgen zodat ze de telefoon even niet gebruiken.

Next level chill academy

‘Een IJslands preventiemodel om drugsgebruik onder jongeren terug te dringen was mijn voorbeeld. Ik wilde een ruimte voor jongeren, waar ze kunnen chillen, hun huiswerk kunnen doen en waar ze kunnen tafeltennissen en pingpongen. Hier kunnen ze zich ontplooien. Niet alle jongeren willen dansen. Ik wil ze wel uitdagen om te bewegen en om niet de hele dag met hun telefoon bezig te zijn. Zo moeilijk blijkt dat niet te zijn. De zithoek wordt amper gebruikt. En de telefoon wordt alleen ingezet om muziek te luisteren of iets te delen. Ze zijn vaak heel druk bezig met elkaar en met de spellen.’

Alcohol en drugs is niet toegestaan.

Mijn kinderen verklaarden me voor gek, want ze gingen er vanuit dat niemand dan wilde komen. Ze zijn dan ook oprecht verbaasd dat al bijna direct jongeren hier graag komen en terugkomen. Ze nemen steeds weer nieuwe mensen mee.’

Er is plek voor 16 jongeren vanaf 12 jaar. Op vrijdagavond als er een feestje is, dan komen er meer. Maar dan zijn er ook meer volwassenen bij.

Ze zijn helemaal niet bezig met hun telefoon. Ze pingpongen, doen een spelletje of nemen een tiktokfilmpje op.

Feestje met optreden van drummer

Financiering

De verwarming kost in de winter zo’n 500 euro per maand, en ook water, wc-papier, frisdank en appeltjes kosten geld.  Eerst wilde Miriam de ouders om een bijdrage vragen, maar daar kwam veel protest op. Mensen dachten dat ze er geld mee wilde verdienen, terwijl dat niet aan de orde is.  

‘Ik heb de sociale wijkteams aangeschreven met de vraag of ze belangstelling hadden voor mijn plan voor een plek waar jongeren bij elkaar komen. Monica Briefjes, wijkmanager van Wormerveer, reageerde enthousiast. Zij heeft geregeld dat een deel van de huur komend jaar wordt betaald uit het Stimuleringsfonds. Zo hoef ik de ouders niet om een bijdrage te betalen.

Jongerenwerker Naomi Albrecht vult aan: ‘Na dat jaar gaan we op zoek naar andere financiering. We zien nu dat er behoefte aan is en dat het werkt.’

Miriam de Boer besluit: ‘Iedere dag kom ik met verhalen thuis. Ik maak heel veel uren maar het geeft ook energie. Ik hoop dat meer sport- en dansscholen in de Zaanstreek dit gaan doen. Dat jongeren daar terecht kunnen. Bij sportscholen kunnen jongeren onder de achttien wel vaak alcohol krijgen. Het is beter dat zij dat niet schenken. Ik heb gemerkt dat als je weinig geld hebt er zoveel organisaties zijn voor jongeren waar je mee kunt samenwerken. Zo versterk je elkaar. Er is veel meer mogelijk dan ik dacht. Wanneer ik op termijn het pand van Meneba uit moet, dan is er vast wel weer een andere antikraakplek waar ik verder kan.’

Miriam zoekt nog vrijwilligers die een oogje in het zeil houden. Ze heeft al een paar volwassenen die daar werken of een boek lezen zodat er in ieder geval een volwassene bij is. Dat werkt goed. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Interesse? Neem dan contact op via info@jemisquare.nl of bel 06 29077655.

Binnekort ook deel twee waarin Miriam en de jongerenwerkers vertellen over wat er gebeurt in de ruimte. Jongeren willen geen vragen van ouders.