‘Iedere dag staan er mensen op de stoep die ergens hulp bij nodig hebben. Wij gaan er dan mee aan de slag. Zo kunnen we direct helpen met een noodvoorraad. Er is een heel korte lijn met de Kledingbank en de gemeente waardoor we mensen in nood kunnen ondersteunen.’
Erna Ekels is de grondlegger van Ondersteuning Zaanstreek Waterland oftewel OZW. Samen met de vrijwilligers Shiela Meelker en Nancy Holswilder vertellen ze hun verhaal over actieve Krommeniërs die inspelen op de situatie van kwetsbare mensen. Odin Weisz kon niet bij het interview zijn, maar zij doet ook veel achter de schermen. Met activiteiten zijn er wel zestien vrijwilligers die zich inzetten.
We staan nooit stil. Er is altijd wel wat te doen.
Waarom heb je OZW opgericht?
Voorzitter Erna Ekels: ‘De stichting bestaat sinds juni 2016. Ik ben heel lang ziek geweest en heb tien jaar naar het plafond gestaard. Bij Heliomare heb ik opnieuw leren lopen en zitten. Voor een baas werken kan niet, want door mijn ziekte weet ik nooit wanneer ik voldoende energie heb om iets te doen. Ik heb ook in de situatie verkeerd dat ik met een kind op straat leefde en moest rond zien te komen met zeven gulden per week. Ik weet dus wat het is. Daarom wilde ik graag iets terug doen voor de maatschappij.
Dat geldt ook voor de andere vrijwilligers. Die weten wat het is om onder heel moeilijke omstandigheden te overleven. We kunnen ons inleven en willen graag wat voor de mensen doen.
We kijken naar de persoon en veroordelen niet.
Wat onderneemt OZW voor kwetsbare mensen?
‘Voor mensen in een crisissituatie hebben we noodvoorraden. Ze krijgen dan een tas eten mee voor een week. Ik geef ze wel altijd handvatten hoe ze het daarna moeten regelen, want we kunnen ze niet iedere week van eten voorzien. We verwijzen dan door naar organisaties, zoals de Voedselbank, de Kledingbank, etc. We kunnen even ondersteunen, maar dan moeten ze het verder wel zelf doen. Ze moeten laten zien dat ze ook het zelf willen veranderen.
Als we de weg niet weten, dan zoeken we de juiste weg.
Er is altijd wel wat te doen. Zo organiseren we allerlei activiteiten rond bijvoorbeeld Sinterklaas of de Kerst. Als mensen in armoede leven is het sociaal isolement ook groot. Daarom hebben we in het Agathepark een moestuin waar mensen samen aan kunnen werken. Een deel van de opbrengst is dan voor hen. We regelen bijvoorbeeld ook fietsen voor kinderen zodat ze naar school kunnen. In de zomer willen we kijken of we een week kunnen regelen op een camping of bij een boer, zodat ze er even lekker uit zijn. Dat is ook zo heerlijk voor de kinderen.
We proberen overal oplossingen voor te vinden, maar dat lukt niet altijd.
Doet OZW ook iets rond de Kerst?
De minima zijn zo vaak buitengesloten van de feesten. Een feest kost geld en dat hebben ze niet. Daarom organiseren wij rond Sinterklaas en Kerst leuke inloopbijeenkomsten waarbij iedereen gelijk is. Het is net een bedrijfsfeestje wat wij organiseren.
We willen dat mensen een gelijkwaardige kerst beleven. We hebben 150 minima uitgenodigd uit de Zaanstreek. Het is zo groot geworden dat we een gebouwtje hebben gehuurd. Met twaalf vrijwilligers bezorgen we hen een leuke middag. We drinken een glaasje glühwein met iets lekkers. Iedereen mag met de kerstman op de foto en gaat met een kerstpakket naar huis. Het is veel werk om alles te verzamelen, in te pakken, van een sticker te voorzien en op de goede plek te krijgen. Voor letterlijk ieder kind hebben we een cadeautje geregeld waarvan de ouder kon aangeven wat het kind wilde.
Zo ben ik weken bezig geweest met de bestellingen.
In de eerste week van januari organiseerde OZW een middag bij de Pizzabakkers op de Dam in Zaandam. Dertig kinderen uit minimagezinnen konden hier uit eten. De Pizzabakkers hoopt hierdoor ook andere ondernemers te stimuleren.
Hoe komen jullie aan de donaties?
We proberen van alles. Zo doen we mee met supermarktacties waarvan de opbrengst voor de stichting is. We benaderen fondsen en bedrijven. We noemen het wel ‘lullen voor spullen’. We hebben er net weer een nieuwe donateur bij die iedere week superverse pasta komt leveren. Het is absoluut niet makkelijk om ze te vinden. Iedere keer als we iets voor elkaar krijgen, dan zijn we superblij. Dat geeft zoveel energie. We dansen dan dat het is gelukt.
We zijn heel transparant en laten aan de donateurs zien wat er met de spullen gebeurt. Anders ga je het niet redden.
Binnenkort deel 2 met de persoonlijke verhalen over de inzet van stichting OZW.
Meer verhalen over Zaanse groepen die zich inzetten voor Zaankanters in armoede: