Onze mensen krijgen via Werkom extra aandacht, begeleiding en tijd.

Thuis alleen op de bank zitten is niet goed voor je. Dan ga je je afvragen wat het nut nog is, waarom je nog zou leven. Door het werk beteken je iets voor de samenleving, dat geeft een goed gevoel en voldoening. Dat is belangrijk. Je hebt collega’s en je hoort erbij.

Dirk Boet, vrijwilliger van het Zaanse Weggeefhuis, vertelde eerder over zijn verleden en hoe hij werk kreeg bij een sociale werkvoorziening. Met veel plezier vertelt hij verder hoe hij zich graag inzet voor mensen die extra steun heel goed kunnen gebruiken.

Eerder werkte hij bij de kinderboerderij, waar hij het erg leuk vond om met de kinderen van Odion en de dieren in de buitenlucht te werken.

‘Daarna ben ik bij de werkvoorziening Buitenobjecten aan het werk gegaan bij de Crommenije. Ik heb me opgewerkt van eerste medewerker naar voorman, toen werd ik teamleider. Tegenwoordig ben ik ben ik assistent afdelingsleider bij Werkom in Purmerend.

De mensen die via ons werken, hebben vaak extra aandacht, meer begeleiding en meer tijd nodig. In deze wereld gaat alles snel en moeten mensen direct reageren. Onze werknemers missen dan de boot en kunnen niet meekomen omdat het te snel gaat. Wanneer je er meer tijd voor neemt en ze de aandacht geeft, dan lukken dingen wel.

De mensen die een klein beetje zelfstandigheid aan kunnen, werken buiten in het groen. Zij stuiten vaak op onbegrip dat het niet snel gaat en dat ze te veel bij elkaar staan. Het gaat bij ons er anders aan toe dan in het bedrijfsleven. We krijgen ook participanten – jongeren die niet op een normale manier aan het werk kunnen komen. Met jobcoaches worden ze begeleid naar een baan.

De participatiewet is een mooi idee, maar het werkt niet in de praktijk. Bij een baas moet de opdracht aan het eind van de dag af zijn, en is er geen tijd of energie om de werknemer te begeleiden en extra uitleg te geven. Maar die hebben de mensen vaak wel nodig. Iedereen wil gezien worden en complimenten krijgen en niet steeds kritiek krijgen omdat je niet voldoet.

Met een goede begeleiding en veel geduld houden ze het wel vol. Je moet begrip tonen. Bij ons is er geen werkdruk. Zorg dat je je werk zo goed mogelijk doet, zoals jij het aankan. Het hoeft niet vandaag klaar te zijn. Waar je vandaag stopt, daar ga je morgen verder. Het zijn eenvoudige werkzaamheden, waarbij de een goed is in knippen en de ander in maaien. Zo krijgt ieder een taak waar hij zich goed bij voelt.’

Meer weten over Werkom? Bezoek dan hun website.

Dirk Boet

Serie verhalen


Deel 1: Het Zaanse weggeefhuis

Deel 2: Aanbevelingen voor hulpverleners

Deel 3: Dirk Boet

Volg ook de groep Het Zaanse Weggeefhuis op Facebook of raadpleeg de website Het Zaanse Weggeefhuis