Wat hebben zwerfdieren en zwerfafval met elkaar te maken? Ze willen allebei gezien worden en opgepakt worden!
In een Facebookgroep van Krommenie informeerde de redactie van De Zaanse Verhalen of er nog goede verhalen te vertellen zijn over het mooie dorp. Daar kwam zo’n interessante reactie op dat deze vrijwel geheel is overgenomen. Lees het verhaal van Fred die zich niet alleen inzet voor zwerfdieren maar ook zijn buurt schoonhoudt.
Door Fred Steenbergen uit Krommenie
Mijn verhaal begint in Bosnië
‘Mijn vrouw Suze en ik zijn vrijwilligers voor de stichting Dierenopvang Bosnië, die zich inzet voor de honden en katten van Bosnië. Dat doen we nu zo’n 11-12 jaar en ons hoofddoel is/was zwerfhonden steriliseren en samenwerking aangaan met de gemeentes om het zwerfdierenprobleem aan te pakken. Inmiddels is er een hoop gebeurd, waarbij we helaas ook een stapje terug moeten nemen omdat het land er gewoon niet klaar voor is: te veel regels, te veel tegenwerking, verkiezingen, etc.
We steunen nu ‘ons’ asiel in Orasje waar zo’n 180 honden zitten. We zijn net weer terug van een bezoek. Wederom hebben we gezien hoe goed de honden het daar hebben, maar ook hoeveel hulp er nodig is. Daarom gaan we weer hard aan de slag met allerlei initiatieven om fondsen te werven om de paar medewerkers (allemaal 60 plussers), het voer, de opvang en de medicatie te kunnen bekostigen.
Wandelen in Krommenie en omgeving
In Nederland doen we veel voor de Dierenopvang Bosnië, maar hier hebben we ook onze eigen honden waarmee we veel in Krommenie en omgeving wandelen. Daarbij valt op hoeveel vuil er op straat ligt.
Eigenlijk valt het zwerfafval misschien niet eens zo op, maar als je het eenmaal ziet, dan kan je er niet meer van wegkijken.
Dus lopen we regelmatig met een vuilniszak en grijper en ruimen dan meteen zwerfafval op. Na een wandeling gaan we vaak met een volle vuilniszak naar huis. De laatste tijd gaan we nog een stapje verder en houden we alle blikjes apart. Daar zit geen statiegeld op, dus die worden veel gedumpt. Die rapen we uiteraard ook, maar sinds kort houden we die apart. We brengen ze naar de oud-ijzer-boer, waardoor we daarmee ook nog wat geld krijgen voor de honden in Bosnië.
Zwerfafval rapen tijdens hardlopen
Zelf ga ik nóg een stapje verder. Ik train momenteel voor de Dam-tot-Dam-loop (‘de leukste loop uit de omgeving!) en als ik dat doe, dan gaat er altijd een plastic tas mee en raap ik onderweg de blikjes op. Als het er te veel zijn, dan leg ik die ergens langs de route en haal ik die later met de fiets op.
Op 1 trimroute van ca 16 kilometer had ik zo 256 blikjes!
Het levert ongeveer 1 cent per blikje op, maar alle beetjes helpen.
Het leukste vind ik nog dat ik laatst bijvoorbeeld een grasstrook tussen twee rijbanen bij Assendelft schoongemaakt heb. Toen ik kwam lag er óveral troep, en na afloop helemaal niets meer. Daarbij hoorde ik veel ‘nou nou, goed bezig’ of ‘respect hoor’ van fietsers. Oké, en een enkele ‘hé taakstrafje gehad!’ van een enkele ‘grapjas’ in een auto, maar die neem ik dan maar voor lief.
Want we kunnen allemaal wel klagen over de troep, of de plastic soep in de zee, maar we kunnen er ook wat aan doen.
Al is het maar een uurtje in de week door een stukje in je eigen buurt schoon te maken.’
Wil je het voorbeeld van Fred volgen en je aansluiten bij een groepje die actief zwerfafval raapt in een buurt? Neem dan contact op met de Zaanse schonen.
———————–
Heb je ook een mooi verhaal over jouw buurt? Neem dan contact op Sarah Vermoolen van De Zaanse Verhalen via een PB of mail naar info@dezaanseverhalen.nl