Veel mensen hebben regelmatig een prakkie over terwijl andere mensen moeten rondkomen van € 45 per week. Voor Karin Deijmann was dat de reden om in 2014 de Facebookgroep Prakkie over 075 te starten. Hierdoor krijgen minder bedeelden wat extra, wordt voedselverspilling tegen gegaan en ontstaan er nieuwe vriendschappen.
Hoe is Prakkie over 075 begonnen?
Oprichtster Karin Deijmann: ‘Op Facebook zag ik in een groep dat iemand een prakkie eten over had en dat daar veel belangstelling voor was. Zelf had ik ook wel eens een restje over waarvan ik het zonde vond om weg te gooien. Bij een adres in mijn buurt waren ze er blij mee. Zo kwam ik op het idee om een groep te beginnen waar mensen konden reageren op eten dat andere mensen over hadden. Binnen een uur had ik 200 leden. Nu zijn het er meer dan 3000. Het grootste deel zijn mensen die in de schuldsanering zitten. Er zitten ook mensen bij die regelmatig een hapje over hebben en steeds meer sociaal bewogen mensen die beroepshalve af en toe helpen met een vraag.’
Opvallend is ook dat mensen die in het verleden in de schuldsanering zaten zich nu het lot van deze mensen aantrekken en af en toe een pakketje samenstellen.
Wie komt er in aanmerking voor Prakkie over 075?
‘In het begin stelden we geen eisen aan de mensen die het over gebleven eten kwamen halen. Al doende leer je, want het is alleen bedoeld voor mensen die echt niet kunnen rondkomen. Als je met een gezin van € 45 per week moet rondkomen dan noem ik dat armoede. Bedenk meer eens wat alles kost.
Voor dat bedrag kun je wat eten kopen, maar hoe kom je aan geld voor tandpasta, wasmiddel en schoonmaakmiddelen?
Dat kun je toch geen luxe noemen?
In een schuldsaneringtraject is bepaald dat je wel van dat bedrag moet zien te rondkomen. Een extraatje in de vorm van een restant van een maaltijd of af en toe wat brood is dan zeer welkom. We zijn geen Sinterklaas of een voedselbank. Mensen kunnen dus niet ieder keer meeloten als iemand iets aanbiedt. We verdelen het zodat iedereen af en toe iets krijgt. Het is soms een aanvulling op de voedselbank, maar soms komen mensen daar ook niet voor in aanmerking omdat ze een paar euro teveel per maand overhouden. Maar dat wil dan toch niet zeggen dat ze van die paar euro wel een soortgelijk pakket als van de voedselpakket kunnen kopen?
Is het makkelijk om de doelgroep te benaderen?
‘Ik ben er wel achter gekomen dat er veel verborgen armoede is. Vaak kun je het helemaal niet zien. Zeker niet als mensen nog mooie kleding of spullen hebben uit de tijd dat ze nog wel een goede baan hadden. Je hebt vaak geen idee wat er voor verhalen schuil gaan achter mensen. Natuurlijk lopen ze hier niet mee te koop. Ze hebben te vaak meegemaakt dat ze scherp in de gaten worden gehouden en zijn dan bang dat ze wellicht in de problemen komen omdat ze een keer een prakkie boerenkool krijgen.
Mensen moeten ook een grens over om binnen de groep te laten zien dat ze meeloten. Sommige sturen daarom liever een privé bericht omdat ze niet aan anderen willen laten zien hoe moeilijk hun situatie is.’
Er zijn ook mensen die nog helemaal niet durven te reageren op het aanbod.
Hoe werkt Prakkie over 075?
‘Mensen moeten aangeven met een persoonlijk bericht waarom ze in aanmerking komen voor een prakkie. Inmiddels heb ik zoveel ervaring dat ik door een paar vragen te stellen direct weet of het wel of niet klopt. Wanneer hun verhaal niet klopt dan worden ze onmiddellijk uit de groep verwijderd. Wij verwijzen ze af en toe ook door als iemand overal tegen gesloten deuren aanloopt. We helpen dan soms met een noodpakket maar meer kunnen we ook niet. We zijn geen sociaal werkers. Ze moeten dan geholpen worden bij een financieel café of door een sociaal wijkteam.’
Kun je iets vertellen over de achtergrond van de mensen?
‘De verhalen zijn soms zo schrijnend dat we zelf mee huilen. Zeker toen we een vrouw spraken die tassen vol met rekeningen had die ze niet durfde open te maken. Haar bewindvoerder had haar zaken niet geregeld, met alle gevolgen van dien. Ik heb wel geleerd om wat meer afstand te houden, anders ga je er zelf aan onderdoor.
De afgelopen jaren heb ik veel verhalen gehoord en gezien en toch kan ik me niet echt voorstellen hoe het is om van zo’n laag weekbedrag te moeten rondkomen.
Ga het maar eens proberen stelde iemand in de groep voor op onze vraag of ze mee wilden meewerken aan dit project. Je kunt zo weinig. Mensen worden helemaal geleefd. Het is zo moeilijk om hier uit te komen.
De groep is voor veel mensen heel belangrijk, ook voor mij. We hebben daar vriendschappen opgedaan en we vertrouwen elkaar. Het is fijn dat mensen elkaar helpen. Een keer per maand kookt iemand voor een paar mensen die daarvoor zijn uitgeloot. Dat zijn zulke gezellige avonden waarbij ook veel gelachen wordt. Zo kunnen ze even ontsnappen aan hun situatie. Want het levert zoveel stress op om elke dag weer te moeten bedenken hoe je een maaltijd op tafel krijgt voor je gezin. En de paniek die toeslaat als er weer een schoolreisje of kinderpartijtje is waar geen geld voor is.
Het is ook mooi aan de groep dat mensen die zelf niets te besteden hebben af en toe wel andere bijstaan als ze het extra zwaar hebben door een onverwachte rekening.
Dan zie je reacties voorbijkomen van mensen die een blik of iets anders doneren omdat de ander het nog net iets harder nodig heeft.’
Kun je zelf een extraatje van Prakkie over 075 goed gebruiken of wil je deze mensen graag ondersteunen? Word dan lid van de FB groep Prakkie over 075.
Binnenkort bij Zaanse Verhalen deel 2 over Prakkie over 075.