‘Ik ga altijd glunderen wanneer ik vertel over het repair café Wormerveer’, vertelt coördinator en oprichter Joop de Kok trots. ‘Precies vijf jaar geleden zijn we gestart en het blijft geweldig om te doen.’
Wie heeft het repair cafe bedacht?
‘In 2009 zag een vrouw in Amsterdam een lampje langs de weg liggen. Ze maakte het lampje en bedacht dat er nog veel meer gerepareerd kon worden. Dit was de basis voor het eerste repair café in Amsterdam.’ Toen jaren geleden Joop de Kok hier een kijkje nam sprak het concept hem direct aan. Hij vond het geweldig dat mensen met weinig geld hun spullen hier konden laten repareren. En zo werd er ook minder weggegooid.
Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering uit te reiken. Meer weten over de wijkwaardering en hoe je iemand of een organisatie kunt aanmelden? Zie wijkwaardering
Hoeveel repair cafés zijn er?
‘Wij bestaan vandaag vijf jaar en waren de eerste in de Zaanstreek. Nu zijn er repair cafés in Oostzaan, bij het Darwinpark in Zaandam, bij het Brandtweer in Koog aan de Zaan, bij Het Buut in Zaandijk, en bij de Groote Weiver in Wormerveer.
Wereldwijd zijn er 1500. We zijn echt een stroming aan het worden.
Laatst liepen we in Lille (Fr) en zagen daar een bordje met repair café. Natuurlijk zijn we naar binnen gelopen en ontdekten dat het er precies zo aan toe ging als bij ons.
Het is goed dat er zoveel locaties zijn, want in de begintijd kwamen er wel zestig mensen. Dan moest je lang wachten. We werden bijna een repareerfabriek en dat wilden we ook niet. Het moet wel gezellig blijven voor de reparateurs.’
Hoe start je een repair café?
‘De organisatoren van het Amsterdamse repair café wilden hun kennis graag delen. Zo kregen wij via de organisatie van Repair café een stappenplan hoe je een repair café opzet, inclusief publiciteitsmateriaal en inschrijfformulieren.
We stuurden een persbericht naar de krant. Direct namen mensen contact op die wel interesse hadden om vrijwilliger te worden. Van de elf vrijwilligers uit de begintijd werken de meeste nog steeds bij ons. Het zijn er alleen maar meer geworden: we zijn nu met zestien mannen en vrouwen.
Gemiddeld hebben we tussen de twintig en dertig reparaties per keer. Dat is nog behoorlijk aanpoten. Als het wat minder druk is, dan is dat wel lekker. Dan heb je tijd om samen ook nog te overleggen.
Onze vrijwilligers zijn geweldig
Sinds twee jaar hebben we in een klein buurthuis aan de Kerkstraat 4 in Wormerveer een perfecte ruimte. In een grote ruimte zijn alle reparateurs aan het werk en wachten mensen tot ze aan de beurt zijn. Ik ben zo blij met deze groep vrijwilligers. Ze zijn geweldig, dat kan ik niet vaak genoeg zeggen. Het is ook mooi dat iedereen die zich aanmeldt direct welkom is om mee te werken. Dat toont de betrokkenheid, we gaan niet eerst vragen wat iemand kan. We hebben kledingherstellers, reparateurs en gastvrouwen die koffie en thee schenken en de mensen in schrijven.
Wat doet een repair cafe?
We krijgen hier printers, kleding, fietsen, koffiezetapparaten, klokken, stofzuigers, naaimachines, broodroosters. Laatst kwam iemand met een takkenversnipperaar, die konden we helaas niet maken.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij. Mensen hebben vaak een verhaal. Zo kwam er in februari een oude man met een kunstkerstboompje waar hij graag nieuwe verlichting in wilde. Dit had hij ooit van zijn baas gekregen en daar had hij goede herinneringen aan. Zo’n boompje koop je voor negen euro nieuw, maar hij wilde deze boom behouden.
Zo kwam er ook een keer een man met een filmprojector die het had begeven. Daardoor konden ze hun oude vakantiefilms niet meer bekijken. Later kregen we als bedankje van hem een foto waarop te zien was dat ze weer een oude film bekeken. Dat is toch super.
Of de vrouw met een bronzen lampje die Napoleon uitbeeldde. Het schemerlampje was helemaal uit elkaar gevallen en het voetje van Napoleon was afgebroken. We hebben het weer voor haar in elkaar gezet en gelijmd.
Mooi was ook de oude platenspeler met koffer toen we het voor elkaar kregen om weer een single te draaien.
Regelmatig komt een man met een oude versleten fiets. We weten niet hoe lang we de fiets nog kunnen repareren, maar voorlopig lukt het nog steeds.
Wie komen er bij het repair café?
We krijgen hier vooral oudere mensen die het zonde vinden om dingen weg te gooien als ze nog gerepareerd kunnen worden. Jongere mensen kopen veel makkelijker een nieuw apparaat als het oude stuk is. Zo krijgen we ook regelmatig senseo’s die als ze ontdaan zijn van kalk het weer doen. Soms komen mensen iets brengen dat kapot is en wat zij niet terug hoeven na reparatie. Kan het worden gerepareerd dan geven wij dat aan de stichting ondersteuning Zaanstreek Waterland. Die zorgen vervolgens voor een goed huis bij mensen die het goed kunnen gebruiken.
Iedereen is welkom bij het repair café. We vragen € 2,50 per reparatie, maar dat is vrijwillig. Als iemand het niet kan betalen, dan is er meestal wel iemand anders die het bedrag voor hem of haar betaalt.
Milieu heeft er baat bij, repair café is duurzaam
Waarom draagt het repair café bij aan een duurzame wereld?
Veel spullen hoeven niet weggegooid te worden, die kunnen gewoon worden gerepareerd. Als we allemaal veel nieuw kopen, dan raken de grondstoffen op. En door het afval te verbranden komt er meer CO2 in de lucht. Het milieu heeft er dus baat bij dat we repareren.
Samen met de andere repair cafés geven we signalen af naar fabrikanten. Apparaten worden soms gemaakt voor een levensduur van twee jaar, wij vragen ze om het zo in elkaar te zetten dat het ook hersteld kan worden als het kapot is.
Repair cafe Wormerveer kreeg van wijkmanager Monica Briefjes de wijkwaardering uitgereikt
Wanneer is het repair cafe open?
De eerste en derde vrijdag van de maand van 13 tot 16 uur zitten we klaar in De Amandelbloesem, Vinkenstraat 2 in Wormerveer. Zie ook de website
Bij Zaanse Verhalen publiceerden we eerder De kick van een senseo
Waar vind je een repair cafe in de Zaanstreek?
Bezoek de sites voor de locaties en openingstijden