Top tien 2021

Waar lopen Zaankanters warm voor? Ieder jaar is het leuk om te zien welke onderwerpen er in de top tien van meest gelezen verhalen staan. Echt verrassend is het niet. Tenminste voor de volgers van De Zaanse Verhalen, want zij hebben immers de verhalen gelezen.

1

Het aangrijpende verhaal van Louisa Boet ‘De eenzaamheid was het moeilijkste’ staat met stip op 1. Op de vraag waarom zij zich inzet voor mensen die leven in armoede antwoordt ze: ‘Omdat ik zelf in armoede ben opgegroeid. Ik was de twaalfde uit een gezin van 14 kinderen.’ Er was veel geweld in huis wanneer er gedronken werd. ‘Ik weet hoe het is om soms geen eten te hebben, geen cadeaus te krijgen met Sinterklaas. Je kan geen contact maken buiten het gezin, want je was altijd aan het werk om iets bij te verdienen.’ Een docent noemde haar Assepoester.

2

Songül Mutluer, bij de start als wethouder

Songül Mutluer werd geboren in Enschede, al snel verhuisde het Turkse gezin naar Zaandam. Songül Mutluer, de vierde dochter van zeven kinderen, ging als eerste uit haar gezin studeren, in het buitenland stagelopen, op zichzelf wonen en de politiek in. Dat was bepaald niet vanzelfsprekend. ‘Langzaam bracht dat een verandering teweeg. Mijn ouders werden steeds toleranter en opener.’ Haar verhaal over ‘verandering begint bij jezelf’ staat op twee. De verhalen ‘Studeren was niet vanzelfsprekend’ en ‘De politieke antenne van Songül Mutluer scoorden ook zeer goed.

3

Dirk en Louisa Boet van het Zaanse Weggeefhuis

Doordat Louisa Boet zelf heeft ervaren hoe het is om in armoede op te groeien, zet zij zich al vele jaren met haar man en andere vrijwilligers in via het Zaanse Weggeefhuis. ‘Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand in de armoede komt. Dat varieert van zelf fouten maken, een scheiding, je huis verplicht moeten verkopen of bijvoorbeeld dat je ontslagen wordt of dat je bedrijf failliet gaat. Toen ik bij de Pauluskerk als vrijwilliger via Slachtofferhulp werkte, werd mij aangeraden om met de daklozen te praten, want dan hoor je hun verhalen. Zo leerde ik de verhalen achter de mensen kennen. Het kan echt iedereen overkomen.’

Het Zaanse Weggeefhuis wordt zeer gewaardeerd, daarom verbaast het niet dat het verhaal op drie staat. De aanbevelingen van het Weggeefhuis voor hulpverleners staat op 19.

4

Beeld in wijk

Wellicht wel verrassend is dat het wordt gevolgd door een kunstproject waar jongeren bij betrokken zijn. Marene Kok verbaasde zich over het feit dat er op verschillende plekken in Zaanstad beelden staan zonder bijschrift. ‘Waar staat dat beeld voor?’ was de vraag die ze aan leerlingen stelde. Ze gingen op onderzoek uit en het leverde een fraai boekje op.

5

Simon Douw bij de soepfiets

In deze moeilijke tijden voor de horeca zijn er ook ondernemers die de sprong nog durven te wagen. De Waterraaf in Nauerna startte tijdens de lockdown, en wist snel een succes te maken van hun formule. Het verhaal waarin Simon Douw Zaankanters uitdaagt om te ontspannen staat op vijf. Simon Douw is een utopist (dat verhaal scoorde ook goed 🙂 en zal ook komend jaar weer van zich laten horen met Jongwijs.

6

De Moluks-Zaanse theatermaker Anis de Jong groeide op in Poelenburg. Hij leerde daar verschillende werelden kennen. Omdat elk verhaal verschillende gezichtspunten heeft, maakte hij daar een boeiende voorstelling over. De verschillende perspectieven op Operasi Batavia werd opgevoerd in het Zaantheater.

7

Op de zevende plaats staat een ondernemer die kansen ziet. Jet Meelker wist uit eigen ervaring waar het onderwijs in haar ogen tekortschoot. Ze richtte daarom met gelijkgestemden een nieuw type basisschool op: De Eigen Wijs in Wormer doet het anders.

8

Zoals we allemaal weten, heeft corona de eenzaamheid vergroot. De bejaarden in het verzorgingshuis Rosariumhorst werden echter regelmatig verblijd met een actie van Ria Kee Holkamp. Na een rondje langs lokale ondernemers – die gul gaven – bracht ze de opbrengst langs bij de bewoners en medewerkers. De boodschap ‘We zijn u niet vergeten’ scoorde goed, daarom staat het op de achtste plaats.

9

Joop de Kok en Wouter Verkleij

Joop de Kok, Wouter Verkleij en de andere mensen achter het Repaircafé timmeren al jaren aan de weg om spullen te repareren die anders weggegooid zouden worden. Hun boodschap ‘Vuilstort vol bruikbare goederen’ kreeg de negende plaats.

10

Nel Galjé

Nel Galjé  wist uit ervaring hoe het is om eenzaam te zijn. Daarom zette zij zich met hart en ziel in voor het inloophuis in Poelenburg. Vorig jaar stond haar verhaal in de top tien. Na haar overlijden op 22 januari 2021 is het verhaal weer zoveel aangeklikt dat ze alsnog weer in de top tien staat. Zo laat ze zien dat haar inzet nog altijd veel indruk maakt.

11, 12 en 13

Het verhaal van Ge Sombroek over ‘Hameren op de Zaanse identiteit’ heeft de top tien net niet gehaald. Wel mooi om het nog mee te nemen in het overzicht omdat Somass afgelopen jaar gestopt is met het bedrijf. Ze hebben in de afgelopen 43 jaar een prachtige erfenis voor de Zaanstreek achtergelaten in de vorm van Zaans erfgoed.

Ook Marjan Minnesma van Urgenda als meest invloedrijke duurzame Nederlander is net niet in de top tien terechtgekomen. En als we dan toch bezig zijn, dan is het ook leuk om te noemen dat het verhaal van Bakkerij Lex Brakenhoff die zijn leerlingen kneedt op 13 staat. Recent heeft hij de bijna blinde Mike aangenomen, dus dat is een goede reden om hem nog te noemen.

Deze en andere verhalen vind je op De Zaanse Verhalen.

Top tien 2020

Top verhalen 2019

Top verhalen 2018

Top verhalen 2017