Wanneer op de Olympische Spelen er vijf of zes Zaankanters spelen dan maakt me dat supertrots.
Eerder vertelde Kees Koomen, voorzitter van Topsport Zaanstreek over het ontstaan van de stichting en over hoeveel plezier hij zelf aan topsport heeft beleefd. Hieronder legt hij uit hoe de stichting werkt.
Vijf topclubs
‘Als een sportvereniging niet bulkt van het geld, hoe zorg je dan toch voor goede spelers die kunnen concurreren met andere clubs? We kregen de opdracht om een selectie te maken van topsport(clubs) zodat die beter gefaciliteerd konden worden. In de Zaanstreek wordt op het hoogste niveau gespeeld door de korfbalvereniging KZ, toen ook volleybalvereniging Zaanstad, waterpolo ZV de Zaan en de Ham en Choku Gym. De plek van vv Zaanstad is ingenomen door atletiekvereniging Lycurgus. Er zijn vijf verenigingen in vier sporten die landelijk goed presteren. Zij krijgen de helft van het budget van Topsport Zaanstad. De vereniging maakt een businessplan waar ze het geld voor willen gebruiken, bijvoorbeeld voor extra trainingen.’
Topsport bevordert een gezonde cultuur, want het bevordert ook de buitensport.
Sportief talent krijgt steun
‘De andere helft is voor talenten in diverse sporten. We investeren in kinderen van tien tot twintig jaar die door hun sportbond zijn geselecteerd als talent. Milan Dekker uit Wormer is een mooi voorbeeld. Hij traint bij de Zwetplassers en is geselecteerd door de kanobond. Een kano die past bij zijn postuur kost € 5000. Het grootste deel van het geld heeft hij zelf opgebracht door een crowdfundingsactie. Dat leer je via een workshop van Yvonne van Gennep die talenten de do’s en don’t leert hoe je geld kunt ophalen voor een sportief doel.
Topsport is een vak waar je heel veel voor over moet hebben. Er is slechts een dun lijntje tussen succes en verlies, daar moet je ongelooflijk goed op voorbereid worden. Een Sven Kramer en Johan Cruijff lieten niets over aan toeval en maakten gebruik van alle mogelijkheden die er zijn. Je bent een topsporter, dat zit in je. Je kunt het optimaal begeleiden waardoor je er nog meer plezier en betere prestaties uit haalt.’
Begeleiding van talent
‘Een kind kan wel bezeten zijn van de sport, maar dat wil niet zeggen dat de ouders ook de wegen kennen. Hoe vind je de balans tussen huiswerk en sport en wat heb je nodig aan krachttraining? Het is een bijzondere weg die je dan gaat bewandelen, daar begeleiden wij bij. Alleen in Amsterdam is een topsportschool waar je via internet les krijgt. Wij zoeken voor het talent een topsportvriendelijke school die mee wil werken.
Talenten staan onder druk om te presteren. Er zijn een stuk of tien partijen die adviezen geven, variërend van krachttraining, een sportpsycholoog tot financiële en fiscale adviezen. We hebben een goed netwerk om het talent en de ouders wegwijs te maken.
Een talent ondersteunen we met kleine aanmoedingsbedragen die oplopen naar € 1000 naarmate hij of zij beter presteert. We weten dat slechts drie procent van de talenten uiteindelijk topprestaties gaat leveren. Je moet supergemotiveerd zijn om de top te behalen, daarom moeten ze ook zelf het resterende gedrag ophalen via crowdfunding.’
Extra trainingen
‘Toen Topsport Zaanstad tien jaar bestond wilden we een extra stap zetten. We zijn een Zaans trainingscollectief gestart zodat talenten extra kunnen sporten. Over tien jaar willen we dat er nog steeds topsporters zijn maar we zien ook dat kinderen tegenwoordig minder fit zijn omdat ze minder sporten en een slechtere motoriek hebben omdat ze minder buiten spelen.
In vergelijking tot andere landelijke clubs wordt hier minder getraind en liggen de trainingen maanden stil. Daarom zijn we klein begonnen – we hadden graag meer gewild – met een groep van twaalf talenten die extra traint. Je ziet het effect, want de sporters zijn nu fitter en winnen meer wedstrijden.
De topsportcultuur is in de afgelopen jaren toegenomen, maar het kan nog steeds beter.’
Sportevenementen
‘We willen mensen van buiten de Zaanstreek aanmoedigen om hier te komen wonen, daar hoort dan ook een topsportcultuur bij en grote sportevenementen. Ruim tien jaar geleden keken we naar de sporthallen van de clubs in de Zaanstreek en constateerden dat je hier toch geen belangrijke wedstrijden kon houden. Met de komst van de Topsporthal in Koog aan de Zaan is daar verandering in gekomen. Sindsdien worden hier grote toernooien gespeeld waardoor je je internationale helden kunt zien spelen.’