Derde Zaanse Stadexpeditie: energie en ontmoeting
Een bus vol ontdekte tijdens de derde Zaanse Stadexpeditie bijzondere initiatieven die zich inzetten voor hun omgeving.Meer dan 45 ondernemers, actieve bewoners, ambtenaren, maatschappelijke organisaties en raadsleden lieten zich samen inspireren en dachten mee over vraagstukken die de initiatieven hadden voorbereid. Ook Amsterdammers en een raadslid uit het Gooi waren zichtbaar enthousiast over de expeditie.
Samen verantwoordelijk voor de buurt
Om half 12 druppelden de eerste gasten binnen bij Het Blauwe Pand in Zaandam. Dit is een coöperatie in oprichting die buurtgericht werkt en samen met bewoners en ondernemers de buurt wil verbeteren en duurzame initiatieven ontwikkelt. De bezoekers werden gevraagd om mee te denken over de buurtcoöperatie zodat thema’s verder konden worden uitgewerkt. De belangrijke functie van een ontmoetingsplaats/buurthuis kwam aan de orde, omdat het de sociale cohesie bevordert. Om te peilen wat de buurtbewoners echt willen werd aangeraden om ook huisbezoeken af te leggen. Samen kun je zoeken naar oplossingen. Afval wordt geld waard. Dat was een van de ideeën om geld mee te verdienen. Jongeren zouden ook ingezet kunnen worden bij klussen.
We zijn de Snuiter kwijt
De bus bracht de deelnemers vervolgens naar Wormerveer. Medewerkers met een verstandelijke beperking maken bij De Snuiter talloze kleurrijke artikelen die verkocht worden als cadeaus. Het winkelpand waar de mensen zelf hun mooie artikelen verkopen, die in het atelier daarachter worden gemaakt, ligt zeer verscholen in een woonwijk. Toen de winkel nog in Krommenie was gevestigd, trok het veel meer klanten. De deelnemers maakten foto’s van hun favoriete artikelen waar ze mensen via de sociale media mee uitdaagden om hier ook een kijkje te komen nemen. Er werden talloze ideeën ingebracht hoe de winkel beter gevonden kon worden, waaronder een spoor van zelfgemaakte tegels vanaf de winkelstraat naar de winkel/atelier.
De Groote Weiver
De Groote Weiver organiseert buurtmaaltijden, concerten, lezingen, films, jamsessies en kinderactiviteiten, en is verbonden aan een kringloopwinkel en repaircafe. Het is meer dan een cultureel uitgaanscentrum voor Zaanstreek-Noord want je kunt hier ook werkervaring opdoen en weer meedraaien. Het centrum wordt geleid door vrijwilligers en iedereen met een goed plan kan het uitvoeren. Hier was het vraagstuk hoe de ruimtes overdag beter benut kunnen worden tegen een zeer schappelijke huurprijs. Er kwamen gevarieerde ideeën voorbij.
Jacob Spaander, een van de actieve denkers achter Transition Town, vertelde over de vrolijke beweging die van onderaf de lokale economie en maatschappij sterker wil maken. Invloeden op de wereldmarkt treffen iedereen. Transition Town heeft geen politieke kleur, elke groep heeft kennis en ideeën die kan worden ingebracht om de problemen op te lossen. Er werd flink gebrainstormd hoe mensen zelf de verandering kunnen vormgeven om de maatschappij duurzamer en socialer te maken.
Gewoon goede eerlijke energie
Tijdens de expeditie was er ook aandacht voor de Zaanse Energie Koöperatie. Op verschillende plekken in de Zaanstreek zijn zonnepanelen en een windmolen geïnstalleerd, die alternatieve energie opwekken. Zo’n honderd leden van de ZEK nemen deze energie af via Green Choice. Zo vloeit lokaal gewonnen stroom terug de Zaanstreek in. Deelnemers van de stadexpeditie waren zeer enthousiast over deze ‘gewoon goede eerlijke energie’ die nog goedkoper is ook. Ze gaven tips waardoor het verhaal nog beter kon worden uitgedragen. Zodat er meer klanten komen en er nieuwe projecten kunnen worden gestart om echt duurzame Zaanse energie op te wekken.
De expeditie werd afgesloten met het verhaal van de Kledingbank. Zaankanters die in een schuldsaneringstraject zitten, hebben slechts € 50 per gezin te besteden. Geld voor kleding is er niet, want een kringloopwinkel is nog veel te duur. Marije Heijne, oprichter van de Kledingbank Zaanstad, vertelde hoe iedereen kan bijdragen om de winkel regelmatig van goede artikelen te voorzien. Er is vooral een tekort aan goede tweedehands kinderkleding, kinderschoenen en kinderjassen. Deze kunnen worden ingeleverd op verschillende inzamelpunten die je vindt op www.kledingbankzaanstad.nl.
Laatste expeditie
De vierde en voorlopig laatste stadexpeditie is op vrijdagmiddag 9 oktober en gaat naar Krommenie. Lees meer