Zaandijk is zo mooi! Aan de overkant vind je de molens die ooit op een andere plek in de Zaanstreek stonden en hier weer zijn (op)gebouwd. In de mooie koopmanshuizen woonden de eigenaars van de molens en de beroemde bedrijven die daaruit voortkwamen. Om de vele toeristen die jaarlijks naar de Zaanse Schans komen de gevels van hun mooie huizen te laten zien kwamen verschillende bewoners uit Zaandijk op het idee om een voetveer in te stellen. Sinds 2007 vaart de voetveer in een paar minuten heen en weer van de sluis in Zaandijk naar hun zelf ontworpen ‘Veerhoisie’ aan de Zaanse Schans, naast de oliemolen De Bonte Hen.
Wijkwaardering voor voetveer Zaandijk
73 vrijwilligers zetten de toeristen over, waarbij er soms uitgebreide gesprekken worden gevoerd, het soms doodstil is en soms wordt er zelfs gedanst en gezongen als er iemand jarig is.
Iedere maand zetten Zaankanters voor Elkaar en de Gemeente Zaanstad vrijwilligers in het zonnetje door de wijkwaardering.
De voetveer vaart van 1 mei tot eind september van 10 tot 17 uur. Volwassenen betalen € 1, voor kinderen is het gratis.
Meer verhalen over de wijkwaardering
Opbrengst voetveer Zaandijk gaat naar goede doelen
Met de opbrengst wordt een feestje georganiseerd voor de vrijwilligers om het seizoen mee te beginnen en af te sluiten en de kosten voor de boot en het onderhoud van het zwart geteerde veerhuisje worden ermee betaald. Het aantal bezoekers neemt toe. Eerst waren dat er zo’n 20.000 per jaar. Tegenwoordig varen er zo’n 30.000 betalende passagiers over de Zaan. Wat overblijft van de opbrengst na aftrek van de kosten gaat naar lokale Zaanse goede doelen, zoals de Hospice, Blijde Ruiters, de Voedselbank, etc. Stichting Vaarwens, die de laatste wens van ernstig zieke mensen vervult, krijgt ook ieder jaar een bijdrage.
Leven van de wind
Onderweg worden er veel vragen gesteld over de molens. Zo zouden Amerikanen vaak vragen waarom de molens soms stil staan en waarom ze dan niet hun motor aanzetten. Het idee dat deze ‘leven van de wind’ en dat ze geen motoren bevatten is voor velen een bijzonder verhaal. Ook worden er veel vragen gesteld wat de molens maken.
Wandeling door Zaandijk
Aangekomen bij de sluis in Zaandijk krijgen de bezoekers een A4tje in hun eigen taal waarmee ze uitleg krijgen over de bezienswaardigheden langs de route. De ondernemers in Zaandijk varen er wel bij, omdat met de toestroom van al deze nieuwe bezoekers ze wellicht ook een stop maken bij de horeca en de winkeltjes.
De bezoekers lopen door de Gortershoek dat de status draagt van beschermd stadsgezicht. De notabelenbuurt aan de Zaan met onder meer de koopmanshuizen van Honig en Duyvis wordt ook wel ‘de Gouden Hoek’ genoemd. Hier is goed te zien hoe de bebouwing en het landschap er in de 17e en 18e eeuw uit zag. De Domineestuin is een reconstructie van een oud Zaans pad.
Het oudste pand aan de Lagedijk is het houten huisje uit 1626. De Zaandijkerkerk is opnieuw ingericht.
Drukkerij Heijnis & Schipper is het oudste grafische bedrijf uit de Zaanstreek en is in 1821 opgericht als boekhandel.
Langs de Lagedijk ontdekken de bezoekers mooie panden in allerlei kleuren, brouwerij en cafe-restaurant De Hoop, het Kreatief Pakhuis, de chocolaterie De chocoladeboom, de Beeldentuin, het Weefhuis en het Honig Breethuis.
Net voor de bezoekers de Julianabrug oversteken om terug te keren naar de Zaanse Schans komen ze langs het beroemde Zaanse Bakkertje. Het mooie sierlijke ontwerp van de Julianabrug past goed bij de omgeving van de molens, de Gortershoek en de Zaanse Streek.
Vanaf de brug zie je beide gezichten van de Zaan, zowel de historische molens als de toonaangevende fabriekswanden van bedrijven waar de Zaanstreek furore mee heeft gemaakt.