We willen verbinding creëren in de buurt

‘Wat mij raakte is dat de speeltuin bij buurthuis Kleurrijk in Peldersveld Zaandam helemaal leeg was tijdens de coronacrisis.

Dan vraag je je af hoe het met de kinderen gaat. Normaal is de speeltuin en het veld namelijk altijd vol spelende en sportende kinderen en jongeren.’

Wendy Appelman is sinds 2,5 jaar vrijwilliger bij het Sociaal Wijkteam van Peldersveld/Hoornseveld. Vanuit buurthuis Kleurrijk organiseert zij iedere twee weken kinderactiviteiten en is betrokken bij de papiermolen en welzijn op recept. ‘Dit is allemaal leuk om te doen. Toen ik de ziektewet in ging, wilde ik niet stil thuiszitten. Ik wilde een betekenisvolle baan, zo ben ik steeds verder het vrijwilligerswerk ingerold. Het buurthuis heeft een belangrijke functie waar kwetsbare mensen graag komen. We kunnen ze helpen als ze ergens niet uitkomen. Natuurlijk komen ze ook voor de gezelligheid. Het werkt.’

Het is leuk om je zo in te zetten voor de buurt. Ik ken de mensen en weet hoe blij ze hiervan worden. Je kunt zo je creativiteit kwijt bij het opzetten en regelen. Dat geeft meerwaarde.  

Het samenstellen van de tasjes vindt plaats bij de Poelenburcht in Poelenburg Zaandam.
Foto: Mirthe Agter swt Pelders-Hoornseveld

Pakketten voor kwetsbare bewoners

Samen met Else-Mieke Steenkamp is Wendy vrijwillig coördinator van een mooi project, zoals ze het zelf omschrijft. De Sociale Wijkteams van Dock in Hoornseveld/Peldersveld, Poelenburg, Zaandam Zuid en de Rosmolenwijk stellen pakketten samen om het contact te houden met kwetsbare bewoners.

‘Voordat het coronavirus uitbrak hadden we een grote kinderclub. Dat was hartstikke leuk. Wij kennen de kinderen in de wijk en wisten dat ze zich verveelden. Ook de ouders zaten aan hun taks. Moet je je voorstellen dat je samen in een flat woont, geen tuin hebt en de deur niet uit kan. Daarom hebben we bedacht wat we voor de kinderen konden doen.

We zijn de kindertasjes gestart om de kinderen een hart onder de riem te steken. We weten zeker dat we ze weer terugzien in september bij de kinderactiviteiten.

Het idee kwam van Naïma Toutouh van het sociaal wijkteam in Poelenburg. Zij wilde iets doen voor de kinderen. Burgemeester Jan Hamming heeft daarop een oproep geplaatst om Zaankanters te vragen om speelgoed, muziekinstrumenten en boeken te doneren. De oproep werd veel gedeeld, ook door de Zaanse Uitdaging. Bij de Bullekerk in Zaandam kwam veel binnen. Dit hebben we geordend op leeftijd en hebben we verdeeld over Poelenburg, Peldersveld en Hoornseveld.

We plaatsten oproepen via FB waarop ouders hun kinderen konden aanmelden. We hebben een vrij actieve wijk vanwege de vele kinderactiviteiten dus de aanmeldingen kwamen al snel binnen. Dit was voor hen en voor de ouders die meekwamen met de jongste kinderen een uitje waar ze de hele week naar uit keken. Wanneer je de hele dag binnen zit en geen tuin hebt, dan wil je er graag op uit om een tasje te halen bij het buurthuis. Ieder kind dat zich had aangemeld kreeg een tasje met speelgoed.

Ik heb me verbaasd over de veerkracht van de kinderen. Ze kwamen niet heel verdrietig of depressief over. Ze waren blij dat ze mochten komen en iets uit mochten zoeken.

De boerin Astrid Francis, Harry, Wendy en Jan. Bij de boerin is 300 kilo aardappels opgehaald. De aardappels werden met de Zaanse mayo en een puzzelboekje bezorgd in de buurt. Foto Lisette Kramer stw Poelenburcht

Kwetsbare ouderen

Samen met Else-Mieke Steenkamp coördineert Wendy nu het project voor kwetsbare ouderen. De sociale wijkteams hebben 300 mensen geselecteerd in de wijken. Het gaat om mensen die de deur niet uit mogen of durven. ‘Slechts 1 iemand heeft zich afgemeld uit angst dat het coronavirus op het tasje zou zitten, de andere mensen zijn zo blij met de tas die iedere twee weken door vijftien vrijwilligers wordt bezorgd.

We willen het tasje zo lokaal mogelijk maken. Daarvoor vragen we bedrijven om donaties. Een boerin uit de Beemster die haar aardappels niet verkocht kreeg bij de supermarkten en de restaurants werkte mee om ze tegen een goedkope prijs aan ons te verkopen. De supermarkt leverde daar gratis Zaanse mayo bij.’

We willen graag een keer een tasje vullen voor 300 mensen met verzorgingsproducten. Daar hebben we nog geen sponsors voor gevonden. Wie wil ons daarbij helpen, bijvoorbeeld met handcrème en handzeep?’

In het verzorgingstasje willen we naast de verzorgingsproducten ook een boekje maken. Daarin vind je onder meer een quiz over water drinken.
Met vragen en/of een donatie kun je contact opnemen via buurthuiskleurrijk@gmail.com/06 14434925.


Evelien, Jan, Else Mieke, Martha, Fred, Wendy, Carlos en wethouder Songül Mutluer
Foto: Mirthe Agter swt Pelders-Hoornseveld

Vrijwilligers weer in actie

De vijftien vrijwilligers zijn doodmoe als ze een dag tasjes hebben rondgebracht. ‘Het geeft ook voldoening, want overal maken ze praatjes. Ze horen vaak dat mensen het fijn vinden dat ze komen en dat er contact is. Sommige mensen zijn echt heel eenzaam. Als ze signalen krijgen dat het niet goed gaat, dan geven ze dat door aan het SWT. Voor de vrijwilligers is het ook fijn dat ze weer actief zijn. Veel vrijwilligers zijn immers ook alleen. Doordat alle buurthuizen dicht zijn, hebben ze geen werk. Depressiviteit ligt dan op de loer. Het ziet nu eenmaal in het bloed van de vrijwilliger dat je wilt helpen. Dit maakt ze weer blij.

Eind augustus stoppen we met dit project. Het laatste tasje gaan we vullen met materiaal zodat mensen zelf een vlinder in elkaar kunnen zetten. Daar maken we een boekje bij over vlinders.

We werken nu ook aan een zomerboek waar een drukker een echt magazine van gaat maken. Daar staan vragen in over Zaanstad, kleurplaten en verhalen over de buurt. Ook staan er Zaanse Verhalen in. We willen immers verbinding creëren.’

Als de mensen de deur weer uit kunnen, dan weten ze door de verhalen waar ze naar toe kunnen.

De Zaanse Verhalen over de vier wijken

Zaandam Zuid, zie https://www.dezaanseverhalen.nl/?s=zaandam+zuid

Rosmolenwijk, zie https://www.dezaanseverhalen.nl/?s=rosmolen

Peldersveld, zie https://www.dezaanseverhalen.nl/?s=peldersveld

Poelenburg, zie https://www.dezaanseverhalen.nl/?s=poelenburg