Mensen willen gezien en gehoord worden. Ze krijgen hier veel aandacht.
Het Weggeefhuis Kogerveld is een druk bezochte ontmoetingsplaats. Iedere maandagochtend (behalve in de schoolvakanties) gaan om 11 uur de deuren open bij het Zaans toneelhuis, Cornelis van Uitgeeststraat 2 in Zaandam. Direct na opening staat er een rij met buurtbewoners die rondkijken op zoek naar iets leuks. Vaak hebben ze ook iets bij zich. Nadat ze rond hebben gescharreld, gaan ze blij weg met hun vondsten of schuiven ze aan bij de koffietafel. Twee uur later worden de rekken opgeruimd en is het weer een toneelschool.
Koffietafel voor warme ontmoetingen
Alle smaken komen hier voorbij.’ Rick Nanne is enthousiast over het populaire buurtinitiatief bij zijn toneelhuis. ‘Hier kun je toneelcursussen bijwonen en voorstellingen, er is een theaterschool, en we doen veel op het gebied van theater in de Zaanstreek.
Het is ook een plek voor de wijk. Daarom is er ook een jongereninloop, georganiseerd door de jongerenwerkers van het Sociaal Wijkteam. We willen graag een huis zijn voor de buurt. Door de energiecrisis weten we dat in de koude winter veel mensen thuis zitten te bibberen omdat ze de thermostaat niet hoger willen zetten. Daarom kreeg ik het idee om ze bij het Zaans Toneelhuis een warm plekje te bieden waar ze samen koffie drinken.
Er zijn veel mensen met weinig contacten, hier zouden ze elkaar kunnen ontmoeten.
Van Laura van Nooij van het Sociaal Wijkteam hoorde ik dat Bella en Liana op zoek waren naar een tweede locatie voor een weggeefhuis. Ik wilde ze wel een ruimte bieden voor hun buurtinitiatief. Mijn idee voor een koffietafel past daar immers heel goed bij. De combinatie met duurzaamheid maakt het perfect. Laura koppelde ons aan elkaar en we maakten plannen hoe we het voor elkaar zouden krijgen.’
Al snel een succes
Sinds mei is het Zaanse Weggeefhuis een feit, het is al snel bekend bij de buurtbewoners die af en aan lopen. Ze worden er op gewezen door het Weggeefhuis in de Stationsstraat in Koog aan de Zaan en mensen vertellen het aan elkaar door.
Via Bella van bovengenoemd Weggeefhuis, Zaankanters voor Elkaar, het netwerk van het Sociaal Wijkteam en via via is er een leuke groep vrijwilligers actief. Het team bestaat uit Maha, Sultan, Danielle, Bella, Petra, Bas, Lamia en Elisabeth.
Verrast door de opkomst
Rick: ‘Ik had eigenlijk niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen. Iedereen vertelt het door en blijkbaar is er veel belangstelling voor. Allerlei type mensen komen hier, dus ook mensen die wel een goed inkomen hebben. Zij komen ook veel brengen. Het is mooi dat mensen bewust omgaan met duurzaamheid, en dat je spullen en kleding kunt hergebruiken.
De mengelmoes van mensen maakt het ook echt leuk. Het is goed gelukt!’
Bella
Bella (zie foto hierboven) is een van de drijvende krachten.
Bella had eerder een atelier waar ze als ontwerpster kleding, sieraden en andere zaken ontwierp voor boetieks, showrooms, restaurants. Door lichamelijke problemen en omstandigheden moest ze hiermee stoppen. ‘Het was niets voor mij om thuis op de bank te zitten. Daarom heb ik me aangemeld om brood uit te delen via Prakkie over 075. Zo gaan we voedselverspilling tegen en helpen we mensen die veel moeite hebben om rond te komen. Brood dat over was, deelde ik ook uit via de Weggeefwinkel in de Stationsstraat in Koog aan de Zaan. Het is hartstikke leuk om daar als vrijwilliger actief te zijn. Zo ben ik toch weer bezig met textiel. Ik voel me zo weer compleet. Het is leuk om mensen blij te maken, dat maakt mij gelukkig.’
Als kind had ik al de droom om mensen te helpen.’
Bella: ‘We zijn blij met de nieuwe Weggeef bij het Zaans Toneelhuis. ‘Je ziet dat veel mensen eenzaam zijn en hier de gezelligheid zoeken. We hebben hier licht, water en koffie, dat is wel een verschil met de Stationsstraat. Er komen steeds meer nieuwe mensen. Het is heerlijk als je ze hier met elkaar ziet praten. Zo vaak hoor ik dat ze het een fijne plek vinden. Ze doen hier ook nieuwe contacten op.’
Het is goed voor het milieu, voor de portemonnee en voor de gezelligheid.
Ruilwinkel
Tachtig procent van de mensen komt iets brengen en gaat met iets weg. Het is daardoor meer een ruilwinkel. Wat ze thuis niet meer nodig hebben, brengen ze hier. En ze gaan met iets weg wat ze nodig hebben.
Alles komt hier bij elkaar
Wijkmanager Kelly Blankendaal: ‘Het is mijn taak om mensen zo goed mogelijk met elkaar te verbinden, waarbij je goed kijkt naar wat de wijk nodig heeft. Het Weggeefhuis Kogerveld is een mooi voorbeeld. Via Voor je Wijkie is er budget gekomen.’ Zo hebben ze subsidie gekregen voor de kledingrekken en bijvoorbeeld voor een grote vuilnisbak, want niet alles wat hier binnenkomt is bruikbaar.
‘Dit is een mooie plek in de wijk om samen te komen en zaken met elkaar te combineren. Alles komt hier bij elkaar. Er gebeurt hier zoveel. Het is mooi dat mensen van jong tot oud, van diverse culturen en achtergronden hier elkaar ontmoeten. Vanuit de gemeente is het mooi om een dergelijk belangrijk initiatief mogelijk te maken. Dit dient zoveel doelen: zo hebben we hier een plek in de wijk waar we iets bieden op het terrein van duurzaamheid, armoede, sociale cohesie, eenzaamheid.’
Rie: ‘Ik woon hier vlakbij in de flat, daar woon ik al vele tientallen jaren alleen. Van de pedicure hoorde ik over het weggeefhuis Kogerveld. Het is echt laagdrempelig. Sinds ik van het bestaan weet, kom ik iedere week. De eerste keer zei iemand: ‘Hallo, komt u erbij zitten?’ In mijn flat heb ik niet veel contact, daarom is dit zo leuk. Ik ontmoet hier mensen, met wie ik gezellig kan praten. Wanneer je hier met een vreemde praat, voelt dat al heel snel eigen. En ik kom soms ook oud-leerlingen tegen, want ik heb 25 jaar in het onderwijs gewerkt.’
Meer weten? Kom langs of kijk even op https://www.zaanstoneelhuis.nl/weggeefhuis