Parla de Hen-Rier is moeder van drie kinderen (2, 8 en 11 jaar). Ze woont met haar man en kinderen in Zaandam. Vier dagen per week is ze FEC analist (financial economic crime) bij een grote bank. Omdat ze een multicultureel vrouwennetwerk miste in de Zaanstreek, zette ze het zelf op.
Parla is een mooi voorbeeld van een krachtige vrouw die zich naast haar werk en gezin inzet voor andere Zaanse vrouwen.
Wanneer iemand wil sparren over een idee, dan is ze bij Parla aan het goede adres.
Een jaar geleden richtte ze de stichting Sisters in Zaanstad op. Een groep vrouwen organiseert activiteiten, zoals bijvoorbeeld Internationale Vrouwendag. Daarnaast is er Zaan Moms, een netwerk voor moeders met veelal jonge kinderen.
Netwerken voor vrouwen
‘Er zijn wel vrouwennetwerken in de Zaanstreek, maar daar komen nauwelijks of geen vrouwen met een andere culturele achtergrond. Zelf ben ik geboren in Suriname. Mijn ouders komen van de Nederlandse Antillen. Als moeder heb ik behoefte aan een multicultureel netwerk waarin vrouwen zichzelf kunnen zijn. Zaanstad is zo divers en rijk aan culturen. Het geeft een heel andere dynamiek wanneer je vrouwen van verschillende achtergronden uit de gehele Zaanstreek leert kennen. Alle vrouwen zijn welkom!
Internationale Vrouwendag
Sommige vrouwen gaan nooit naar een wijkcentrum of hebben misschien vooral contact met mensen van hun eigen cultuur. Het doel is een lekker gemixt gezelschap waarbij we op verschillende locaties samenkomen, zodat de vrouwen ook nieuwe plekken leren kennen. Zo vierden we Internationale Vrouwendag bij het Zaantheater. Er waren vrouwen die er nog nooit waren geweest, ze vonden het zo’n mooi theater. Bij Internationale Vrouwendag gaat het ook over seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen. Uit schaamte wordt er vaak niet over gesproken. Vaak zien vrouwen wel signalen bij een ander maar durven ze er niet over te beginnen. Praat er wel over! Je kunt elkaar helpen. Femicide in Nederland komt zoveel voor. Gemiddeld worden er 43 vrouwen per jaar omgebracht door de partner of ex-partner. Als je signalen ziet, help elkaar dan, ook al is het moeilijk.
De cabaretière Lucinda Sedoc wist dingen bespreekbaar te maken.
Songul Mutluer vertelde een prachtig verhaal over haar leven en wat ze heeft meegemaakt. Voor de vrouwen was het zeer stimulerend om te zien waar ze nu staat, want ze is nu Tweede Kamerlid.
Complimentenkaart
Het afgelopen jaar hebben we iedere twee maanden een activiteit georganiseerd. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst wilden we dat vrouwen weer konden opladen na een drukke periode. Het motto van de bijeenkomst was bezinning en lief zijn voor jezelf en elkaar.
We hadden een complimentenmeisje ingehuurd. Zij observeerde de vrouwen eerst goed waarna ze een kaart uitdeelde met een compliment. Dat was zo bijzonder, de vrouwen werden echt geraakt. Je kreeg ook de opdracht om elkaar een compliment te geven.
Zo gingen we positief en empowered naar huis met leuke complimenten.
Dit zouden we vaker mogen doen in een tijdperk waar polarisatie hoogtij viert.
Sociale media zijn krachtig
We kondigen de activiteiten aan op Facebook en Instagram onder de naam Zaanmoms. Zo kunnen vrouwen zich aanmelden voor de activiteiten, dat is wel nodig zodat we weten hoeveel mensen er komen. “Eindelijk is er iets voor mij waar ik zo lang naar heb gezocht.” Dat hoor ik vaak.
Vrouwen van verschillende culturen voelen zich thuis en veilig bij Zaan Moms. Dat is ook ons doel.
Activiteiten
Bij Zaan Moms streven we ook naar de persoonlijke ontwikkeling van moeders. Op 12 mei organiseren we samen met de GGD een interactieve workshop ‘Opvoeden met twee culturen.’
Het eenjarig bestaan vieren we met een Turkse kookworkshop van Nur culinair.
Eind van het jaar willen we de afschaffing van de slavernij herdenken, waar we ook jongeren bij willen betrekken.
Nieuw netwerk
De vrouwen leren nieuwe Zaankanters kennen, zoals Shatha, Ola en Lana, drie Syrische vrouwen die zich via OSL Zaandames inzetten voor nieuwkomers. Zij zijn heel lief, sterk, warm en intelligent, echte powervrouwen. Je inspireert elkaar.
Met Zaan Moms willen we elkaar ook verder helpen. Ben je op zoek naar werk? Misschien kan ik je helpen met een netwerkgesprek of een ander advies? Het idee is om een coachingpool op te zetten waarbij je elkaar af en toe ook uitnodigt op het bedrijf waar je werkt.
Ook zijn we in contact met de Bieb of we een evenement kunnen organiseren waarbij moeders van jonge kinderen ze mee kunnen nemen. Ze ontmoeten elkaar. Als moeder van jonge kinderen kun je je eenzaam voelen. Ze ontdekken dan dat ze er niet alleen voor staan.
Soms wordt er op bijeenkomsten een gevoelige snaar geraakt. Dat is ook belangrijk. Het is niet alleen gezellig en warm. We willen vrouwen in hun kracht zetten op zoveel mogelijk verschillende manieren.
Mijn droom is om een vrouwencentrum in Zaanstad op te zetten, een plek waar vrouwen kunnen komen om elkaar te ontmoeten en waar ze activiteiten kunnen volgen.
Parla besluit: ‘Wat je er in stopt, krijg je terug. Met zoveel liefde voor de multiculturele samenleving organiseren we de evenementen. Vaak horen we terug “Dit is zo warm! Ik voel me thuis. Hier word ik gezien en gehoord.” Daar doen we het voor.’
Zoek op Instagram en Facebook naar meer informatie over Zaan Moms