We willen herkenbaar en zichtbaar zijn en uitstralen dat iedereen welkom is zodat we met elkaar een heel fijne mooie week hebben.
Frankie Vos, voorzitter van De Zaanse Regenboog: ‘Een paar jaar geleden ontstond het idee bij De Zaanse Regenboog om alle Zaanse initiatieven voor lhbtiq’ers samen te brengen in een week. Rond die tijd hebben Oscar en ik ook in Wenen de Regenbogenparade bijgewoond. Dat was een gigantisch feest op straat. Een regenboogparade zouden we hier ook kunnen organiseren. We kozen voor het woord ZaanPride, want dat vinden we beter klinken dan GayPride.
We willen eerst zichtbaar worden en dan gezamenlijk er iets moois van maken.
Het is leuk om jezelf en je activiteiten te laten zien aan de mede Zaankanters. We nodigen hen uit om er samen een groot inclusief feest van te maken.
Iedereen is welkom, zo lang je maar aardig bent.
Mini-pride en bier
Bij Café Het Pand in Zaandam hebben we de hele week een regenboogterras en de 12e juni ook bij de Bullekerk. Brouwerij De Hoop heeft ook dit jaar weer een speciaal Zaans Regenboogbier voor ons gebrouwen. Het bier heeft een nog wat uitgesproken smaak gekregen en bevat ook wat meer alcohol. Het dient immers dit jaar nog niet als feestbier. Het is fantastisch dat dit bier voorzien is van een regenboogetiket en een deel van de opbrengst is bestemd voor De Zaanse Regenboogweek/ZaanPride. Het heet Mon Cherry.
Op zaterdag 12 juni is de route van de oorspronkelijke Zaanse Regenboogparade/wandeling bij Zaanstore.NL te krijgen die mensen in kleine groepjes (volgens de dan geldende corona regels) kunnen wandelen tijdens ZaanPride. Het is een 4 km lange wandeling, door het centrum naar de Bullekerk waarbij je in de routebeschrijving ook uitleg krijgt over karakteristieke gebouwen waar je langsloopt en LHBTIQ+ weetjes. Inschrijven is niet nodig. Je kunt de wandeling tussen 11 en 16 uur op eigen gelegenheid lopen.
Opening, film en expo
De week wordt geopend op vrijdag 4 juni met de Show Your Zaanpride vlaggenactie. Zaterdag 5 juni is om 14.30 de echte opening. Bij molen De Bonte Hen wordt een megagrote regenboogvlag uitgehangen, die bijeen is gebracht door de Zaanse community.
Op vrijdag 11 juni is de film Changing the Game te zien bij Filmtheater De Fabriek in Zaandam. Dit is een samenwerking met TranScreen (Transgender Filmfestival Amsterdam). De dynamische documentaire van regisseur Michael Barnett laat het leven zien van drie atleten op de middelbare school in verschillende stadia van hun persoonlijk leven en unieke paden als transger. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar bij Filmtheater De Fabriek.
In café het Pand is op vrijdag 11 juni een speciale Queer Pub Quiz om je LHBTIQ+ kennis te zettten.
In het Zaans Museum wordt op 10 juni een indrukwekkende expositie geopend van vijftien portretten van Zaanse jongeren met als titel ‘Paars is de toekomst.’ De jongeren zijn geportretteerd door fotograaf Jasper Groen. Bij de Verhalenbank van het Zaans Museum worden nu ook meer lhbtiq verhalen opgenomen van Zaankanters.
Op het programma staat ook op zondag 6 juni om 10 uur een Roze viering in de Koogerkerk. Zelf heb ik niets met het geloof, maar ik doe hier met liefde aan mee. Als je inclusief wilt zijn, dan doe je dat ook.
Toen ik laatst de activiteiten op een rijtje zette, werd even depressief van het idee dat alles zo onzeker is. Ik heb gelukkig geen neiging tot depressiviteit, dus dat was snel voorbij. Maar mensen hebben in deze tijd zo’n behoefte om elkaar weer te zien en iets te ondernemen. Voor corona waren we zo’n mooi netwerk aan het opbouwen. En nu kunnen we elkaar niet ontmoeten omdat het niet mag en onverstandig is. Dat maakt het extra lastig om de ZaanPride samen te organiseren.
Zoals het er nu naar uitziet kunnen we voor de laatste avond in de Dans Hotspot dertig mensen uitnodigen. Helaas is daardoor alles snel vol.’
Het getuigt van veel doorzettingsvermogen en optimisme om in coronatijd een dergelijk evenement te organiseren. Het is mooi dat Frankie en zijn vrijwilligers het toch voor elkaar hebben gekregen en zijn blijven geloven in wat wel mogelijk is. Zodat ZaanPride in Zaanstad de stad op een kleurrijke mooie manier belicht.
Het programma vind je op de website ZaanPride.
Lees ook het eerste verhaal van Frankie Vos over De Zaanse Regenboog. En het verhaal over de Waardering die hij recent kreeg.