Gefeliciteerd! We komen jullie helpen. We steunen jullie, het komt allemaal goed.’
Een voorbij fietsende buurtbewoner – die voorzitter is van de Vereniging tot ongeschonden behoud Westzijderveld – roept enthousiast naar Linda Bloem. Het nieuws dat de Fronikboerderij onder bepaalde voorwaarden mag blijven heeft zich snel verspreid. Voor buurtbewoners is het goed nieuws, want de boerderij is de enige voorziening in de wijk.
Na het overlijden van de boer begin van deze eeuw hebben buurtvrijwilligers het beheer van de boerderij over genomen. Hier komen talloze buurtbewoners om te scharrelen, zoals de buurtmoeder Linda Bloem dat zo mooi noemt.
Grond is eigendom van gemeente
De boerderij en de grond is echter van de gemeente Zaanstad. Jarenlang bestonden er plannen om de vervallen gebouwen te vervangen en er drie luxueuze villa’s voor terug te plaatsen. De afdeling Grondzaken heeft immers als taak om grond ten gelde te maken maar in dit geval spelen er ook heel veel andere belangen bij. Dit is een uniek voorbeeld hoe buurtbewoners zelf hun eigen voorzieningen creëren. De gemeente heeft daarom groen licht gegeven voor een nieuwe fase in de ontwikkeling van de Fronikboerderij.
Plan voor de toekomst
De vrijwilligers van de buurtboerderij en gemeente ambtenaren hebben de afgelopen jaren intensief overleg gevoerd om uitvoerbare plannen te maken. Tijdens de zomeravonden van 2015 werden deze gepresenteerd aan buurtbewoners en belanghebbenden. Linda Bloem: ‘De avonden werden goed bezocht. We kregen vooral feedback dat onze plannen te ambitieus waren en daardoor niet haalbaar. Daarom hebben we een tweede versie gemaakt van het plan.
Door het plan down te sizen vergroten we de haalbaarheid.
Zorgwonen wordt ontwikkeld door woningbouwcoöperatie en zorginstelling
Het komt er grofweg op neer dat we de kavel in tweeën verdelen. Een deel wordt bestemd voor zorgwonen, we denken aan een ambulante woonhulpverlening waarbij mensen wel zelfstandig kunnen wonen. Een zorginstelling en een woningbouwcoöperatie zijn dit samen aan het ontwikkelen. We zijn betrokken bij dit plan, maar spelen hier geen hoofdrol in. Ze moeten voor 1 juli met een goed uitvoerbaar plan komen.
De invulling van zorgwonen moet goed passen bij ‘ontmoeten in de buurt’, daar zijn we goed in. Denk dan bijvoorbeeld aan ontmoetingen op het plein van bewoners en gebruikers.
Hoe dit gaat ingevuld worden, zien we de komende maanden. Zo wordt er ook onderzocht of de boerderij de monumentenstatus kan krijgen.
We vinden het belangrijk om zorgwonen aan te bieden aan mensen met speciale behoeftes die hier hun waarde krijgen, daarom past het zo goed bij ons.
Het ontmoeten dat is ons ding, daar zijn we goed in, daar is behoefte aan en dat gaan we uitbouwen.
We hebben 1 ton nodig voor onze plannen
Ons deel van het plan is al goedgekeurd. De gemeente vindt dit helemaal leuk. De stallen met de dieren willen we gefaseerd opknappen. We worden nog meer dan nu een boerderij in plaats van een kinderboerderij. In een nieuw pand kunnen ook activiteiten plaatsvinden, zodat het gehuurd kan worden voor vergaderingen, bijeenkomsten en kinderfeestjes. Ouderenbezoeken vanuit de zorginstellingen kunnen we dan ook in de winter aanbieden. Voor ons plan is € 375.000 begroot, de gemeente geeft een garantie voor een banklening van € 275.000. Zelf moeten we een ton op tafel leggen. Dat wilden we ook, want we willen geen handje ophouden bij de gemeente. We komen binnenkort met plannen om dit geld bijeen te brengen. Daar hebben we een paar maanden de tijd voor. We denken aan crowdfunding, Vrienden van de Fronikboerderij en het aanschrijven van fondsen. Als wij het geld bijeen krijgen en er een goed zorgplan is voor zorgwonen dan gaat de Fronikboerderij de nieuwe fase in. Door te professionaliseren en de ruimte te verhuren aan bedrijven en instellingen wordt het haalbaar. Zorgwonen, dagbesteding en ontmoeten vullen elkaar fantastisch aan bij de Fronikboerderij.
We proberen zo goed mogelijk te bewaren wat we nu hebben.
De charme van de plek kan ook met nieuwe initiatieven behouden blijven. Wat wij hier doen is toch geweldig. Waar kan dat nog?Er is geen tweede plek zoals de Fronikboerderij. Hier zijn geen openingstijden en iedereen kan zijn gang gaan. Er komen veel buurtbewoners, maar ook mensen van verderaf omdat ze het zo’n fijne plek vinden. Om 9 uur staan de oma’s met kinderen hier al en soms komen er ook mensen in een rolstoel of dementerenden met hun kinderen. Dit is uniek qua kneuterigheid met een prachtig oud-Hollands uitzicht op het Westzijderveld. Hier koop je geen kaartje, we zijn altijd open.